Уређење гимназије / -фото ИНФО
09/03/2022 u 12:07 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поново покренута иницијатива за уређење дворишта барске гимназије/СЕУШ

Процјењујемо да се то, уз добру вољу одговорних у надлежним државним институцијама, може реализовати у кратком периоду”, поручује предсједник НВО “Инфо Спорт ЦГ- Бар” Миодраг Бановић

НВО “Инфо sпорт ЦГ- Бар” изнова је покренула иницијативу за уређење дворишта Гимназије “Нико Роловић”/Средње економско угоститељске школе (СЕУШ).

- У протеклом периоду више пута смо се обраћали Министарству просвјете, науке, културе и спорта, предсједнику Општине Бар, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, те директорима Гимназије, Средње економско-угоститељске школе, Музичке школе “Петар II Петровић Његош”, ОШ „Блажо Јоков Орландић“, организаторима протеста због сјече чемпреса. Међутим, повратну информацију ни са једне од тих адреса нијесмо добили. Због чега, није нам познато. Са жељом да се не враћамо у прошлост, настојимо да у интересу наше дјеце ријешимо тај проблем. Процјењујемо да се то, уз добру вољу одговорних у надлежним државним институцијама, може реализовати у кратком периоду”, поручује предсједник НВО “Инфо Спорт ЦГ- Бар” Миодраг Бановић.

Објашњава да су на овом простору иницијалним пројектом предвидјели формирање Парка маслина „За дјецу Тополице” са 50 стабала. Предлажу да се у средишњем дијелу Парка маслина уради камерни амфитеатар који би послужио и као простор за извођење умјетничких програма ученика ових школа, да се поставе градска чесма и фонтана, уреде стазе до улаза у школски објекат, стазе за прилаз од ОШ „Блажо Ј. Орландић“ и стазе за прилаз од стамбених зграда, приступна рампа за лица са инвалидитетом, поставе клупе за одмор и да се уведе расвјета.

Вриједни еколози и хуманитарци, потпомогнути пријатељима и еколошки освијештеним грађанима су почетком године наставили акције с циљем формирања нових паркова маслињака. Припремни радови за садњу 16 стабала маслина у дворишту вртића у Сутомору већ су завршени. Предстоји набавка садница, по једна врећа стајњака и по два држача за сваку младу садницу, а затим финална акција садње.

Подсјећамо, под окриљем Стратешког плана “ЕКО култура обале Бара 2000-2020. година”, еколошким акцијама у којима је учествовало преко 9.000 суграђана, у периоду од 24. новембра 2000. до 24 децембра 2021. године, формирали су 47 Паркова “Маслињака дјеце Бара и Црне Горе” са 1.235 маслина, од којих је 41 парк (са 1.120 маслина) на подручју општине Бар, а шест паркова (са 115 маслина) у централној зони Подгорице, Пиперима и Љешанској нахији.

- Потребна је сагласност надлежних за наставак формирања нових паркова на још 19 локалитета широм Црне Горе. Од тога би девет било на подручју Бара (са 344 саднице), а десет на ширем подручју Црне Горе (са 270 маслина) - закључује Бановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:05