/ -FOTO: FEJSBUK
23/01/2023 u 16:35 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Poplave ostavile pustoš u Gusinju: Šteta premašuje pola miliona eura

Predstoji nam veliki posao da se život vrati u normalu, ali to ne možemo uraditi bez pomoći Vlade, kazala je predsjednica Opštine Anela Čekić

Poplave koje su minulih dana, zbog obilnih kiša i izlivanja rijeka iz svojih korita, zahvatile područje Gusinja nanijele su velike materijalne štete, kako na privatnoj imovini i objektima, tako i na saobraćajnoj infrastrukturi.

image
-FOTO: FEJSBUK

Nadležne ekipe su na terenu i užurbano rade na otklanjanju posljedica nevremena, a novonastala šteta treba tek da se utvrdi. Iz lokalne uprave ističu da je ovo treći poplavni talas koji je za kratko vrijeme zadesio opštinu Gusinje i da su prethodne štete procijenjene na preko pola miliona eura.

Naglašavaju da ni novonastale štete sigurno neće biti manje.

– Кolika je šteta načinjena tokom poplava koje su Gusinje zadesile ove sedmice tek će izračunati. Još procjenjujemo, komisija obilazi ugrožena područja, ali je na osnovu stanja na terenu već jasno da neće biti ništa manja nego prethodna. To znači da će premašiti sumu od pola miliona eura. Za malu opštinu, kao što je Gusinje, čiji godišnji budžet iznosi nešto više od dva miliona eura problem je koji ne možemo sami riješiti – naglasila je predsjednica Opštine Anela Čekić.

image
-FOTO: FEJSBUK

Dodala je da je zato neophodno da Vlada reaguje hitno kako bi se život u pojedinim djelovima opštine vratio u normalu.

image
-FOTO: FEJSBUK

– Nadležne službe su konstantno na terenu, uklanjaju nagomilani materijal. Nijesmo tražili pomoć sa strane u tom dijelu, ali nastavak aktivnosti prevazilazi naše mogućnosti. Padavine su prestale, rijeke se polakao vraćaju u korita, ali su na pojedinim mjestima ostavile pustoš. Predstoji nam veliki posao da se život vrati u normalu, ali to ne možemo uraditi bez pomoći Vlade – kazala je Čekić.

Potrebno zaustaviti nelegalnu eksploataciju šljunka

Iz Uprave za vode su kazali da su iz rijeke Grnčar godinama nelegalno eksploatisani pijesak i šljunak.

– Opština ne može dobiti saglasnost za čišćenje korita sve do potpunog suzbijanja nelegalne eksploatacije šljunka i uređenja ove oblasti. Zato suzbijanje nelegalne eksploatacije moramo posmatrati kao prioritet i što prije stvoriti sve uslove koji će prethoditi radovima regulacije rijeka – saopštili su iz Uprave za vode i podsjetili da je u Crnoj Gori u toku projekat "Integrisani razvojni program koridora rijeke Save i Drine" koji predstavlja jednu od najvećih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama. Odabrano je pet lokacija za izradu glavnih projekata, između kojih je i regulacija rijeke Grnčar.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović obišao je nekoliko lokaliteta u Gusinju koji su pogođeni razornim posljedicama nevremena.

On je naglasio da će Vlada uputiti pomoć lokalnim samoupravama kako bi se blagovremeno i efikasno sanirala šteta koja je evidentirana, kako na javnoj infrastrukturi, tako i na privatnim objektima i imanjima.

Čekić ističe da bi štete bile sigurno manje da se na adekvatan način pristupilo čišćenju rječnih korita.

– Izlile su se sve rijeke, Grnčar, Ljuča, Dolja, Vrulja. Кlizišta su nam kao i prethodni put napravila veliku štetu u mjestima Кoljenovica, Кruševo, Martinović. Put je bio zatrpan i prema selu Desni Grnčar. Desetine hektara poljoprivrednog zemljišta je uništeno. Voda je ušla u veliki broj domova, mnogi su morali da napuste kuće. Šteta koju je napravila rijeka Grnčar bila bi manja da je očišćeno njeno korito. To je bujična rijeka koja kad nadođe odnese hektare i hektare obradivog zemljišta. U više navrata smo se obraćali Upravi za vode za saglasnost da očistimo korito, ali ga nijesmo dobili. Šteta bi sigurno bila manja da je to urađeno – zaključila je Čekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:47