Радници Водовода санирају оштећења на мрежи / Б.Је.
20/06/2021 u 07:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пословање пљеваљског Водовода отежано због дуга од три милиона

Да би се избјегао стечај и погоршање веома тешке ситуације још у марту усвојен је план реорганизације предузећа уз забрану запошљавања нових лица, давање спонзорстава, и максималне мјере штедње

Хоће ли пљеваљско локално предузеће "Водовод", чије су обавезе 30. априла ове године биле три милиона еура, избјећи увођење стечаја знаће се у наредном периоду. У Водоводу, који је прошлу годину завршио са губитком од 270.000 еура, односно 76 хиљада више него што је био случај у 2019. години, највећи су расходи за исплате зарада. На годишњем нивоу за нето зараде издваја се 614.000, а за доприносе 284.000 еура. Годишњи приходи предузећа у прошлој години били су 1,34 милиона али су расходи износили 1,61 милион. Највише новца, чак 877 хиљада је наплаћено од грађана и то за рачуне за воду. Од изведених радова обезбијеђено је 299.000 еура. У прошлој години у поређењу са претходном приходи су били већи за 80 хиљада, али су истовремено и расходи били већи за 155 хиљада еура. Да би се избјегао стечај и погоршање веома тешке ситуације још у марту усвојен је план реорганизације предузећа уз забрану запошљавања нових лица, давање спонзорстава, и максималне мјере штедње.

-Локални парламент је усвојио програм рада предузећа за ову годину са санационим планом и ми већ радимо по њему. Тренутно је стабилизована ситуација када је у питању плаћање обавеза по основу дугова за порезе и доприносе, као и у случају обавеза према добављачима, па је избјегнута непријатна ситуација из претходних мјесеци, када су бројна потраживања и принудне наплате оптерећивале рад предузећа. Стање је стабилизовано, али постоје и даље проблеми због дуговања. У првих шест мјесеци ове године смо пословали у плусу 60 хиљада еура, а план је да се у читавој години послује са плусом од 90 хиљада еура - казао је јуче у изјави за "Дан" вршилац дужности извршног директора Веселин Секулић.

Са губицима пословале и "Комуналне услуге"

Када су у питању друга локална предузећа, она имају неизмирене обавезе у износу од 6,7 милиона еура. У прошлој години, поред "Водовода", са губитком је пословало предузеће "Комуналне услуге". У овом предузећу је у октобру уведен и стечај, али је исто након усвојеног санационог плана из истог изашло. "Комуналне услуге" су у прошлој години оствариле приход од 241 хиљаду еура, док је само за плате било потребно обезбједити 288 хиљада. Прошлогодишњи губитак је био у износу од 90 хиљада еура.

Он додаје да ће ускоро бити расписан оглас за избор извршног директора, као и за поједине чланове менаџмента, који су напустили предузеће јер су отишли на нека друга радна мјеста ван "Водовода".

-Тренутно имамо 111 радника упослених на неодређено и 15 радника на одређено вријеме - казао је Секулић.

Подсјећамо, предузеће "Водовод" дошло је у тешку позицију у марту након што је Управа прихода покренула наплату дуговања по основу пореза и доприноса. Након Управе прихода у наплату су кренули и добављачи, па је менаџмент на челу са садашњим в.д. директора Веселином Секулићем ушао у послове прављења споразума, како не би дошло до потпуне финансијске блокаде предузећа, односно до увођења стечаја, али су велике финасијске обавезе од три милиона еура и даље пријетња.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:00