Нова локација за градњу колектора на подручју општине Даниловград / -архива
11/12/2021 u 06:39 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Постројење за пречишћавање отпадних вода у Даниловграду, умjесто Ланџе, биће у зони ЗИКС-а

Нисмо знали да је формирана радна група, нити смо у томе учествовали, нико нас није укључивао у њен рад, све је ишло мимо нас - казала је за „Дан“ Зорица Ковачевић

На предлог Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма, Влада Црне Горе jе, на сjедници одржаној 9. децембра усвоjила Информациjу о анализи локациjе Ланџа предвиђене за изградњу построjења за пречишћавање отпадних вода(ППОВ) у општини Даниловград, у коjоj jе наведено да та локациjа ипак ниjе адекватна за изградњу овог псотројења. У информацији се наводи да је предлог Комисиjе да се ППОВ гради на другоj локациjи, као што jе нпр. локациjа у оквиру Завода за извршење кривичних санкциjа (ЗИКС).

– Предност ове локациjе jесте државна своjина (непотребна експроприjациjа), а на наведеноj локациjи већ постоjи и мање построjење за пречишћавање отпадних вода. Такође, у непосредноj близини ове локациjе нема насеља, чиме би се избjегло евентуално незадовољство грађана. Главна предност ове локациjе у оквиру ЗИКС-а, за разлику од локациjе Ланџа коjа покрива до 25 одсто отпадних вода Бjелопавлићке равнице, jе и у томе што би покрила 100 одсто укључуjући и фарме коjи су велики загађивачи околине и самог Парка природе "Риjека Зета". Цjевовод би пратио гравитациони пад (профил терена), тако да не би требало додатно постављање пумпних станица – пише у документу.

Даље се наводи да узимаjући у обзир исказано незадовољство грађана и недостатке самог проjекта, Комисиjа jе дала предлог свеобухватног рјешења проблема, коjи ће дугорочно третирати проблем отпадних вода на цjелокупноj териториjи Бjелопавлићке равнице, са посебним акцентом на заштити Парка природе "Риjека Зета". Истиче се да је Влада задужила Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма да обезбиjеди неопходне услове са аспекта просторно планске документациjе.

УРА: Стављена тачка на партијску игру ДПС-а

– Мишљењем Агенциjе за заштиту животне средине коjим jе наведено да локациjа на Ланџи ипак ниjе адекватна за изградњу овог постројења, стављена jе тачка на jош jедну партиjску игру ДПС-а, на покушаj убиства града са предумишљаjем, саопштили су из даниловградског одбора Грађанског покрета УРА и нагласили да су пробиjени сви рокови за било какву даљу причу о проjекту колектора и Ланџи као локациjи.

- Колектор треба поставити на локациjи гдjе ће покупити све отпадне воде Даниловграда, Спужа, свих великих загађивача на териториjи Бjелопавлића – казали су из одбора УРА.

Истичу да 30 година од проглашења Црне Горе као еколошке државе, локална самоуправа у Даниловграду ниjе добро разумjела ту декларациjу.

Предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић каже да нијесу били укључени у рад радне групе.

– Нијесмо знали да је формирана радна група, нити смо у томе учествовали, нико нас није укључивао у њен рад, све је ишло мимо нас. Са сајта смо скинули ту информацију. Када добијемо информацију са званичном закључцима Владе, обавијестићемо јавност о томе што ћемо и како даље. Ово се дешава послије годину дана, од када смо разговарали са министром Ратком Митровићем једини пут када је дошао да обиђе локацију и од тада више никакве комуникације немамо – казала је Ковачевић за "Дан".

Представник мјештана Спужа, Горан Ђуручковић каже да они ни по коју цијену неће дозволити градњу колектора у близини ЗИКС-а.

– Сада ће из фарме, кланице, највећих загађивача из Спужа ријешити отпадне воде које су ишле према Зети, али не и смрад из њих. Ово је катастрофа, немамо домета за све три мреже због ЗИКС-а, имамо фарму свиња, сада ће да граде колектор, још да доведу термоелектрану и мислим да би требало да се поред пута стави знак да се улази у опасну зону, као да се пролази кроз Чернобиљ. Имамо два упојна бинара у кругу ЗИКС-а за пијаћу воду и неко ће ту да направи колектор. Ко су људи који предлажу оваква рјешења. Драго нам је што се од локације на Ланџи одустало, али требало је да се изађе на терен, сједне са мјештанима јер ово није земља која упија воду – каже Ђуричковић за "Дан".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 23:01