Katić sa predstavnicima Grada Istočno Sarajevo / Opština HN
19/04/2024 u 06:11 h
Ljiljana ČelebićLjiljana Čelebić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Povelja o bratimljenju Herceg Novog i Grada Istočno Sarajevo temelj jače saradnje

Dugogodišnja saradnja Herceg Novog i Grada Istočno Sarajevo u narednom periodu biće formalizovana potpisivanjem Povelje o bratimljenju, čime će privredne, kulturne, sportske i prijateljske veze biti ojačane.

To јe dogovoreno na јučerašnjem prijemu koji je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima priredio za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, Ljubišu Ćosića i načelnika Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića. Inače, između dva grada od 2020. godine na snazi јe sporazum o prijateljstvu.

-Istočno Sarajevo je veoma interesantno kao zimski turistički centar zbog Jahorine, gdje su hercegnovska Gradska muzika i mažoretke u više navrata promovisale i naš grad i Praznik mimoze. Saradnja je ostvarena i na polju kulture i sporta, a nama je od izuzetne važnosti da razmijenimo iskustva koja se tiču izgradnje bolnice. Naime, grad Istočno Sarajevo je završilo gradnju bolnice i nama je značajno da čujemo njihova iskustva koja želimo primijeniti prilikom izgradnje bolnice u Herceg Novom. Znamo svi sa kakvim se problemima suočavamo kada je bolnica u pitanju i naša je težnja da stvorimo sigurnije i bolje uslove zdravstvene zaštite građanima i gostima. Biće nam čast i zadovoljstvo što ćemo formalizovati saradnju potpisivanjem Povelje o bratimljenju sa Istočnim Sarajevom - istakao je Katić.

Herceg Novi: Usvojili odluku o bratimljenju sa Trebinjem

Gradonačelnik Istočnog Saraјeva Ljubiša Ćosić naglasio јe da јe ova dva grada prvenstveno povezuju ljudi koji, kako јe naglasio, godinama unazad međusobno komuniciraju, ostvaruju saradnju bilo da se radi o porodičnim i prijateljskim vezama ili o privrednim, kulturnim, sportskim vezama.

- Zbog toga vrijedi formalizovati saradnju - podvukao јe Đosić i naglasio da će se razviti saradnja među gradskim upravama, kao i u oblasti kulture, NVO sektora, razvojnih agencija, sporta.

Dogovoreno predstavljanje Hercegnovskog pozorišta

- Pošto imamo redovnu autobusku liniju između naša dva grada, razmišljamo da u razgovoru sa prevoznikom omogućimo subvencije, olakšamo komunikaciju i učinimo liniju češćom. U narednom mjesecu otvaramo Narodno pozorište Istočno Sarajevo i već smo dogovorili da se na Pozorišnim večerima predstavi i Hercegnovsko pozorište. Širok je okvir za saradnju ali što je najvažnije ljudski odnosi naših građana su izuzetni i zašto to ne pratiti još boljom saradnjom između dvije gradske uprave - kazao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva

- Ideja je da dva puta godišnje organizujemo Dane Herceg Novog u Istočnom Sarajevu i Dane Istočnog Sarajeva u Herceg Novom - kazao јe Đosić. i dodao da će Povelja o bratimljenju sa Herceg Novim biti prva koju Grad Istočno Sarajevo potpisuje sa jednom opštinom u Crnoj Gori, saopštila јe press Služba Opštine Herceg Novi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:36