/ фото: Портал Дан
21/03/2022 u 13:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пожар код Колашина: Мјештани помажу ватрогасцима, вјетар отежава

Дошли су и мјештани да помогну, казао jе у изjави за портал Дан командир Службе заштите и спасавања Колашин Жељко Дармановић

У колашинском насељу Јасенова, од прексиноћ букти пожар који је данас прогутао једну кућу. Од самог почетка акције ватрогасаца улажу се велики напори да се заштите куће и далеководи струје. Гашење разбуктале ватре отежава изузетно неприступачан терен.

(ФОТО) Букти пожар код Колашина: Изгорјела кућа, ватрогасци се боре са ватреном стихијом

- Одбранили смо једну кућу, вјетар отежава ситуацију. Дошли су и мјештани да помогну - казао jе у изjави за портал Дан командир Службе заштите и спасавања Колашин  Жељко Дармановић.

image
фото: Портал Дан

Дармановић је додао раније да овај пожар може само киша угасити.

- Шири се у многим правцима фронтално, ми можемо само бранити, гдје можемо прићи, јер велике шумске пожаре може бранити вилики број рук - наглашава он.

image
фото: Портал Дан

Дармановић наводи које су обавезе грађана при заштити од пожара: "Шумски пожари се гасе: преграбљивањем,контра ватром пошто де преграби ако је вјетар повољан,прављењем против пожарних препрека,просијецањем,прављењем против пожарних влака и путева...грађани су дужни по закону и Наредби о предузимању превентивних мјера заште од пожара са локалног нивоа ,дужни да окосе око објеката,како становања тако и помоћних, уклоне лако горови материјал на безбједну удаљеност, како би сами заштитили своје објекте,али ово ср не спроводи,а садишњим изњенама закона о заштити и спашавању,предвиђен је локални инспектор за заштиту и спашавање да између осталог дјелује на спровођењу поменуте Наредбе и дјелује превенти вно и репресивно, како би се спријечило или умањило ово уништавање природних богастава и објеката..."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:04