Нема покретња производње у јами Петњик / Д.Ј.
16/04/2022 u 07:05 h
Darko ЈovovićDarko Јovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Празник рада рудари дочекују на бироу рада

Надамо се да ће се наставити разговори представника МКИ и ЕПЦГ и да ће се доћи до неког рјешења за рудник у Беранама, каже Никола Шћекић, извршни директор Рудника мрког угља

Како тренутно ствари стоје око 150 рудара Рудник мрког угља у Беранама и овогодишње првомајске празнике дочекаће без икаквих чврстих гаранција да ће се изнаћи рјешење за поновно активирање јаме "Петњик". Због тога ће и даље вријеме проводити на бироу рада, уз констатацију да су, у последње двије године, сва обећања око поновног активирања рудника остала мртво слово на папиру.

-Послије свега добијамо утисак да држаава не препознаје значај беранског рудника. Ништа није битније урађено да се поново успостави експлоатисање угља из јаме "Петњик". То је права штета за наш град, јер већ двије године преко сто бивших радника рудника је из производње пресељено на биро рада. Једноставно показује се да се ништа не ради на смањивању незапослености у Беранама. Колико смо упознати, рјешења нема, јер Влада није хтјела да на прави начин размотри захтјеве руководства рудника и издвоји средства за превоз угља од Берана до Пљеваља - заједничка је оцјена бивших рудара.

Рачун у блокади већ годину

Из Рудника су подсјетили да се њихов рачун мјесецима налази у блокади и да то ствара додатне проблеме.

- Власник из Србије је у последњих седам година уложио преко четири милиона еура у рудник. И након прекида производње он је обезбјеђивао средства за плате радника који раде на одржавањи и за друге пропратне трошкове. Међутим, прије годину дана, због одређених дуговања, услиједила је блокада рачуна Рудника. Тако је радницима који су остали да раде на одржавању онемогућено да приме зараде, што је ово предузеће ставило у потпуно незавидан положај. Сматрамо да постоје могућности да се рачун одблокира, јер је рудник свакао важнији и вреднији од дуговања које има – саопштено је из управе Рудника мрког угља.

Подсјећамо, рудник у Беранама од грчке компаније Балкан Енерџи прије осам година преузело је предузеће Металфер из Сремске Митровице. Тада је у руднику, уз упошљавање 150 радника у три смјене, покренута производња. Производња је поново прекинута прије двије године, кад је само петнаестак радника остављено да одржавају расположиву опрему. Као главни разлог за обуставу производње наведено је да у дужем периоду губитке рудника у Беранама покрива власник из Србије.

Извршни директор рудника Никола Шћекић, је, ипак, изразио наду да би могло доћи до поновног покретања експлоатације угља.

-У послење вријеме вођени су одређени разговори са представницима Министарства капиталних инвестиција и Електропривреде око изналажења могућности за поновно покретање рудника. Надамо се да ће се ти разговори наставити и да ће се коначно доћи до неког одговарајућег рјешења. Тим прије, кад се зна да је због новонастале ситуације дошло до раста цијене угља на свјетском тржишту – нагласио је Шћекић у изјави за "Дан".

Он је казао да је се јама "Петњик" редовно одржава и да би, уз одређена додатна улагања, производња могла да почне чим се за тако нешто укаже одговарајућа прилика.

- Након потапања због нестанка струје испјели смо да уклонимо воду из јаме. На тај начин су створени услови за редовно одржавање постројења. Сигурно да је потребо низ додатних интервенција, али све то може да се премости уколико се дође до одређених договора око експлоатације руде – нагласио је Шћекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 22:13