Предавање о безбједносним пријетњама / - фото: СЕУШ
05/12/2021 u 08:15 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предавање у СЕУШ Бар о савременим безбједносним пријетњама

Учесници ове интерактивне презентације били су у прилици да чују не само значајне, већ и актуелне информације у вези најопаснијих терористичких организација и њихових вођа

У оквиру тематских активности о безбједности у Средњој економско-угоститељској школи (СЕУШ) Бар одржано је предавање о савременим безбједносним пријетњама.

Предавач мр Иван Пекић, предсједник Интернационалне полицијске организације Црне Горе и докторанд безбједности из области тероризма и организованог криминала, групи од двадесет ученика саопштио је теоријске и практичне аспекте у вези разних облика тероризма, попут биотероризма, сајбер тероризма, нарко-тероризма и др. Учесници ове интерактивне презентације били су у прилици да чују не само значајне, већ и актуелне информације у вези најопаснијих терористичких организација и њихових вођа.

Након предавања и саопштавања одговора на велик број питања, током којег је и учествовао Момчило Шћекић, секретар ИПО Црне Горе, ученицима је дата анкета од 11 питања која је у себи обухватила све битније сегменте савременог тероризма.

- У вези дефинисања појма тероризма преко 70 одсто ученика дало је његов примјерен опис, док њих 65 одсто није знало шта је то биотероризам. Са појмом дерадикализације повратника са страних ратишта упознато је било само 20 одсто испитаника, док је њих 65 одсато дало потврдан одговор у вези спремности државе Црне Горе да одговори на овај и сличне безбједносне изазове.

- Као кључне разлоге за одлазак на страна ратиште, као и настанак екстремних облика понашања, 75 одсто анкетираних је навело вјерска и политичка убјеђења, док је њих 80 одсто истакло да егзистенцијални услови нијесу искључиви окидач за ове појаве - казао је организатор предавања, професор Неђељко Ђуровић.

Почетне анализе ове анкете, како је истакао Ђуровић, потврдиле су и досадашња испитивања да младе веома интересују едукативне радионице у вези вршњачког насиља, сајбер криминала, хибридног ратовања, политичког насиља и трговине људима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:13