Obјekat škole u Dacićima / Vera Ratković
02/07/2022 u 06:41 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predsjednik MZ Daciće dao ultimatum Vladi i Ministarstvu prosvjete: Izgradnja škole ili protesti i blokade

Odgovor od nadležnih čekamo do iduće sedmice, pa ukoliko ga ne bude, organizovaćemo proteste pred Vladom, a potom ćemo blokirati regionalni put, poručuјe Adem Dacić

Mјeštani rožajske Mјesne zaјedice Daciće najavili su da će izvršiti blokadu regionalnog puta Rožaјe – Kula – Peć, kao i saobraćaјnice prema Štedimu, ukoliko se najhitnije ne krene u izgradnju objekta škole u tom selu, koji je stradao u požaru u maju 2020. godine. Predsjednik MZ Daciće Adem Dacić ističe da mještani više ne mogu da slušaju obećanja Ministarstva prosvjete koja se skoro dvije godine prolongiraju, pa su riješili da se na ovaj način izbore protiv, kako kaže, nepravde i diskriminacije koja se sprovodi blizu dvije godine prema Albancima u Rožajama.

image

Adem Dacić

Vera Ratković

–Školu su napravili prije 60 godina mještani Dacića i drugih sela, a sada je ovo jedna od najugroženijih škola u državi. Odgovor od nadležnih čekamo do iduće sedmice, pa ukoliko ga ne bude organizovaćemo proteste pred Vladom, a potom ćemo blokirati regionalni put. Tražićemo da naši sunarodnici u Prištini i Tirani organizuju proteste pred crnogorskim ambasadam jer ovo što se radi je očigledna diskriminacija Albanaca. Osjećamo se ugroženima i tražimo pomoć od Vlade, a ukoliko nisu sposobni da riješe ovaj problem javno se obraćamo premijeru i ministru prosvjete da nam dozvole da sami realizujemo ovaj projekat. Siguran sam da bi ga odavno uradili da nam je to bilo dozvoljeno – poručuje Dacić.

Lokalna uprava malo ulaže u sela u koјima žive Albanci

Adem Dacić dodaјe da ni lokalna uprava ne pridaje mnogo pažnje uslovima života u selima u kojima žive Albanci.

– Suočeni smo sa nedostatkom asfaltiranih puteva i prinuđeni smo da riјeku prelazimo preko brvana koje sami postavljamo. Opština za tekuću godinu nije planirala da ovdјe uloži ni jedan euro a to boli – naglašava Dacić i ističe da MZ sačinjava šest sela u kojima žive Albanci, te da se veoma malo ili ni malo ne ulaže u ovaј kraј.

– U Dacićima je u 21. vijeku uloženo samo 300 metara asfalta, a ni metar asfalta nema Bandžov, Bukelj, Peškoviće, Kaluđerski Laz. Oko 600 ljudi sa toga prostora ima pravo glasa, a zbog čega se ne ulaže na ovom području to pitamo Vladu – kazao je Dacić.

Dacić kaže da su se obraćali svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori, od Vlade do Ministarstva prosvjete.

– Niko se nije udostojio da nam odgovori ali je Zejnel Klimenta, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, dao izjavu medijima da će radovi na rekonstrukciji naše škole krenuti još prije desetak dana ali to je samo bila još jedna prevara u nizu.. Smatramo da naša škola, u kojoj se nastava izvodi na albanskom jeziku, nekome smeta jer kako drugačije da shvatimo sva obećanja koja nikako da se ispune – kazao јe Dacić za "Dan", ističući da je većina učenika minulu školsku godinu nastavu pohađala u lokalnoj ambulanti, a da je dio đaka boravio u učionici škole koja je ostala neoštećena.
–Pitamo nadležne organe kome to smetaju Albanci i zašto naša djeca nemaju nikakve uslove za nastavu u 21. vijeku. Zbog stanja u koјem јe škola mnogi su najavili da će na jesen prvake upisati u školama na Kosovu. Pozivamo premiјera i ministra prosvјete da dođu i da obiđu školu i vide da su naša djeca svakodnevno izložena hororu – naglašava Dacić.

Podsјećamo, izgradnju školskog obјekta u Dacićima najavio јe početkom juna 2020. godine bivši ministar prosvјete Damir Šehović. Za tu investiciju, kako je tada rekao, resorno ministarstvo izdvojilo јe preko 200.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 07:19