/ Фото: Дан
20/11/2021 u 06:10 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник општине Пљевља: Млади да не напуштају град, отворићемо нова радна мјеста

Уз промоцију културе и спорта стварамо услове да преузму ствар у своје руке и да себи стварају будућност, поручио је Голубовић

Финансијска стабилизација у Општини Пљевља, која је извршена у овој години, омогућиће да се из локалног буџета издвајају значајна средства за отварање малих и средњих предузећа, односно да се отворе нова радна мјеста, истакао је у разговору за "Дан" предсједник локалне управе Игор Голубовић.

Он је истакао да ће се у наредном периоду знатно више издвајати новца за културу, спорт и пројекте градске инфраструктуре, јер ће, како наглашава, капитални буџет за наредну, у однусу на ову годину, бити већи за 30 одсто.

-Ову годину можемо слободно означити као годину у којој смо стабилизовали локалне финансије. То значи да нам не стоји мач над главом када је у питању блокада општинског рачуна. Средином 2019. године имали смо доспјеле дугове у износу од осам милиона еура. То значи да су сви ти наши повјериоци средином 2019. године могли да блокирају рачун Општине са осам милиона еура, а то је половина буџета, као и не испуњавање бројних обавеза - казао је Голубовић и појаснио да су дуговања посебно била велика према Управи прихода и према Електропривреди.

Дуговања према Управи прихода су измирена почетком године, док је још прошле године постигнут договор са Електропривредом да се дуг од три и по милиона еура измирује у наредних десет година.

image

Голубовић

Фото: Дан

-У припрему планирања буџета за 2022. годину ушли смо растерећени да не планирамо четири до пет милиона еура за враћање дугова из претходних година. То нам даје могућност да дајемо додатна средства у промоцију културе и спорта, да повећавамо социјална давања, да подржимо рад комуналних предузећа кроз набавку модерне и квалитетне опреме, као и да капитални буџет повећамо за неких тридесет процената у односу на ову годину - наглашава Голубовић и појашњава да су то предуслови да се задрже млади да не напуштају Пљевља.

Голубовић је најавио и већа улагања у мала и средња предузећа јер, како каже, у њима види будућност за запослење младих Пљевљака.

- Кроз локални буџет увећали смо двоструко средства за подршку предузетницима и малим предузећима. Три пута смо увећали улагања у буџет локалне Туристичке организације, која промовише алтернативу Руднику угља и Термоелектрани. Са Европском комисијом добили смо пројекат за подршку малим и средњим предузећима, којима ћемо идуће године давати грантове од 4.000 до 40.000 еура. Уз промоцију културе, спорта и самозапошљавање стварамо услове да млади у Пљевљима преузму ствар у своје руке и да себи стварају будућност- казао је Голубовић.

Он сматра да није будућност младих да раде у великим предузећима, као што су Рудник угља и Термоелектрана.

-Будућност су мала предузећа, између десет и педесет радника, јер она стварају највећи доходак - каже Голубовић.

Он истиче да је посебно задовољан што су ове године урађени бројни радови на унапређењу водоснадбијевања града.

-Завршили смо реконструкцију постојећег водопостројења Плијеш које је је реконструисано послије 30 година. Почели смо са реконструкцијом доводног вода од постројења Плијеш до града и интезивирали смо радове на реконструкцији диструбутивне мреже у граду. Иначе, Пљевља имају велики проблем када је у питању водоснадбијевање али у овој години доста тога је урађено како би се бар донекле тај проблем ријешио- каже Голубовић и додаје да је посебно поносан на почетак реализације пројекта уређења Боровичког језера.

- Изградња тог спортско-забавног комплекса отвориће нових 100 радних мјеста- подвлачи Голубовић.

Поред жалби на дуга чекања када је у питању тендерска документација за започињање послова на градској инфраструктури, Голубовић се пожалио и на проблеме допремања асфалта. Он је упутио извињење грађанима због чекања да се многи послови заврше током ове године.

-Екстремно смо дуго чекали испоруку асфасвалта из Мојковца и Никшића, а та кашњења бацила су мрљу на многе послове који су реализовани ове године- закључује предсједник општине Пљевља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:29