/ фото: Милован Нововић
30/05/2021 u 16:46 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представљени традиција и обичаји

Сајам су својим наступом обогатили музичари Авдија Дестановић и Балија Курпејовић и КУД Петњица

У оквиру пројекта ,,Сајам умјетнина чији је носилац Амра Чиндрак, данас је у хотелу ,,Франца'' одржан сајам на којем су излагачи из Подгорице, Рожаја, Петњице, као и Бијелог Поља, на више од 20 штандова презентовали умјетнине муслимана, које су дио традиције и обичаја овог народа. Овај сајам, како су саопштили организатори, био је и прилика да се упореде обичаји некада и сада, а истакнуто је да, без обзира на савременом друштво и нове навике, муслиманска традиција и даље живи.

У име организатора, учеснике је поздравио Нусрет Ганић, члан Савјета Муслимана Црне Горе, који је захвалио свима на учешћу на сајму.

- Циљ упознавање припадника муслиманског народа и шире јавности са очуваним сувенирима, традиционалном ношњом, ћилимима, ручним радовима, али и традиционалним јелима.Без обзира на ново доба, нове навике, савремено друштво и даље живи муслиманска традиција, која се преноси са коријена на коријене. Зато желимо на овај начин да подигнемо свијест да традиција и даље живи у нашем народу-казао је Ганић.

Он се захвалио и Фонду за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе, који је и подржао пројекат, као и Савјету Муслимана Црне Горе, покровитељу ове манифестације.

Учесницима сајма су уручене и захвалнице. И то Едити Фетић, КУД-у Бихор, Мирсали Томић, Мурату Беговићу, Илки Дрпљанин, Алми Чиндрак, Санели Ајдарпашић, Мују Врева, Дамиру Дрпљанину, Рузмиру Османовићу, Адели Зејниловић, Балији Курпејовић, Дармину Ганићу, Елзи Кијамет, Нусрету Алићу, Ерсаду Кучу, као и Анеси Личина.

Сајам су својим наступом обогатили музичари Авдија Дестановић и Балија Курпејовић, КУД Петњица, док је програм водила Гордана Ганић.

М.Н.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:01