Траже поништење конкурса за вртић у Бару / - фото Министарство
07/02/2022 u 08:46 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници архитектонског тима захтијевају поништење конкурса за рјешење вртића и јаслица у Бару

У жалби аутори указују на одређене неправилности у процесу жирирања конкурсних радова и упућују молбу да се преиспитају комплетан процес жирирања и коначна одлука

Представници двадесет једног архитектонског тима који су аплицирали на конкурс Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма за идејно архитектонско рјешење вртића и јаслица - централног објекта за потребе ЈПУ „Вукосава Ивановић Машановић“ у Бару уложили су колективну жалбу на процес жирирања и захтјевају да се пониште конкурс и одлука жирија због тога што, како наводе у документу нијесу важила иста правила за све учеснике.

У жалби која је упућена главном државном архитекти Мирку Жижићу и ресорном министру аутори указују на одређене неправилности у процесу жирирања конкурсних радова и упућују молбу да се преиспитају комплетан процес жирирања и коначна одлука. Циљ жалбе, како наводе, ни у ком случају није дискредитација награђених радова и не умањује труд и вријеме уложено за њихову израду.

- Иза ове жалбе стоји, прије свега, добра намјера. Сами процес добијања рјешења преко конкурса има за циљ избор најбољег рјешења, а не постављање баналног процеса у ком се врло лако дисквалификују добри радови како би се олакшао сами процес жирирања- пише у документу.

Аутори скрећу пажњу на чињеницу да је приликом прве сједнице жирија елиминисано је више од 50 одсто конкурсних радова, односно 24 од 47, и кажу да оваква одлука представља „преседан у пракси спровођења архитектонских и урбанистичких конкурса у Црној Гори и омогућава стварање основане сумње да конкурс није спроведен на адекватан начин“.

- Као разлози дисквалификације радова, у великом броју наведени су услови дефинисани ставкама 2., 3. , 5. и 6. Расписа конкурса, а који представљају формалне захтјеве који се тичу означавања шифре рада, коришћење размјера које нису прописане расписом, прекорачења величине дигиталног фајла, енергетске ефикасности и слично. Мислимо да је приликом елиминације радова далеко више пажње посвећено испуњавању формалних ставки него ли самој архитектонској вриједности рјешења- наводи се у жалби.

Подносиоци жалбе скрећу пажњу и на то да је конкурсни жири направио неколико пропуста, који се односе на одредбе предвиђене Правилником о начину и поступку спровођења јавног конкурса Закона о уређењу простора и изградњи објеката.

- Увидом у радове и конкурсни задатак установили смо да законска норма није испоштована и да није испоштован конкурсни задатак. Из наведеног се закључује да приликом елиминисања „непотпуних“ конкурсних елабората нијесу важила иста правила за све учеснике, при томе неке елиминације нијесу утемљене и већ су упућене жалбе. Овакво опхођење чланова жирија сматрамо непрофесионалним и неодговорним. Циљ жалбе ни у ком случају није дискредитација награђених радова и не умањује труд и вријеме уложено за њихову израду. Желимо да напоменемо да иза ове жалбе стоји, прије свега, добра намјера. Сами процес добијања рјешења преко конкурса има за циљ избор најбољег рјешења, а не постављање баналног процеса у ком се врло лако дисквалификују добри радови како би се олакшао сами процес жирирања“, наводи се у жалби.

Према ријечима потписника документа, поготово када су њихов предмет јавни објекти и када се ради о објектима едукативног карактера, а посебно објекти намијењени најмлађима, морају бити спроведени како би заиста било одабрано најбоље рјешење и у том смислу велики број пристиглих радова представља богатство процеса, а не терет у смислу количине посла за жири или тим који евалуира исте.

- Предлажемо да се убудуће успостави процес у коме се јавно и неанонимно жирирају сви радови, чиме би се допринијело транспарентности и унаприједио процес конкурса. Стога, улажемо колективну жалбу на процес жирирања и захтјев да се поништи конкурс и одлука жирија. Молимо Вас да на предметну жалбу, а уједно и захтјев, одговорите у законом прописаном року. У супротном, бићемо приморани да заштитимо своја права судским путем - закључује се у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 03:28