/ - ФОТО: НПЦГ
29/10/2021 u 08:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници Националних паркова Црне Горе посјетили заштићеним подручја Турске

Такође су разматране могућности развоја заједничких пројектних идеја

У склопу студијске посјете институцијама и заштићеним подручјима Републике Турске, делегација Јавног предузећа за националне паркове Црне Горе посјетила је један од турских најљепших паркова, Национални парк „Yedigöller“ (Седам језера), у циљу размјене искустава и добрих пракси на заштити најзначајнијих природних вриједности. Такође су разматране могућности развоја заједничких пројектних идеја са НП Биоградска гора имајући у виду сличност екосистема у оба заштићена подручја. 

- У оквиру система заштићених подручја Републике Турске, делегација НПЦГ такође је посјетила два Парка природе „Gölcük“ (Мало језеро) и „Abant“. Сусрети представника заштићених подручја су протекли уз присуство делегације Директората за заштиту природе из Анкаре који су са директорицом ЈПНПЦГ Јеленом Кљајевић и њеним сарадницима конкретизовали смјернице будуће сарадње. Подсјећамо да је делегација НПЦГ посјетила и Одјељење за заштиту природе Министарства пољопривреде и шумарства Републике Турске и Националну Ботаничку башту у Анкари, током којих су размијењена искуства о комплексном систему управљања заштићеним подручјима- наводе у саопштењу.

Студијска посјета турским институцијама и заштићеним подручјима доприноси успостављању и унапређењу институционалне сарадње између ЈПНПЦГ и турских надлежних субјеката, а реализује се захваљујући иницијативи Турске агенције за међународну сарадњу (ТИКА) у Црној Гори. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 02:24