Представници СЗО у Котору / - Б.М.
13/06/2021 u 15:22 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници СЗО едуковали кадар которског Дома здравља и Микробиолошке лабораторије

За прецизно утврђивање о којој се тачно варијанти ради још увијек се мора направити секвенционирање вируса, тако да ова метода није замјена секвенционирања, али може помоћи у брзој детекцији евентуалне нове варијанте вируса - наводе из которске здравствене установе

Представници Свјетске здравствене организације (СЗО), лабораторијски технички официр за дијагностику САРС-КоВ-2 I и Националног института за јавно здравље Њемачке „Роберт Кох” из Берлина, боравили су у радној посјети Дому здравља (ДЗ) Котор и том приликом спровели едукацију тима Микробиолошке лабораторије како би се откривање одређених мутација вируса могло извршити ПЦР тестом у реалном времену. Из ДЗ Котор појашњавају да је ријеч о скрининг тестовима како би се добиле прецизније информације од обичног ПЦР теста за детекцију вируса САРС-КоВ-2, што ће, кажу, помоћи још бољем праћењу ситуације са ковидом-19 у смислу добијања брзог сигнала евентуалне појаве нове варијанте вируса.

- За прецизно утврђивање о којој се тачно варијанти ради још увијек се мора направити секвенционирање вируса, тако да ова метода није замјена секвенционирања, али може помоћи у брзој детекцији евентуалне нове варијанте вируса - наводе из которске здравствене установе.

Додају да ће СЗО, као партнер у унапређењу црногорског здравственог система и одговора на ковид-19, од самог почетка пандемије, наставити да пружа подршку и убудуће. У том смислу, стручни тим СЗО, након боравка у которском Дому здравља, оцијениће капацитете микробиолошке лабораторије.

- Користећи специјализовану и стандардизовану алатку СЗО, на бази које ће дати препоруке за даље унапређење и повећање капацитета, не само за откривање САРС-КоВ-2, већ и за брзи одговор у случају појаве неког другог патогеног агенса у будућности - саопштено је порталу Дан из ДЗ Котор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:22