Купили механизацију за одржавање / Фото: Лазар Ружић
16/06/2021 u 13:00 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
StoryEditor

Предузеће Спортски објекти прекинуло одржавање терена ФК Дечић

Тако не поступају када је у питању пијаца, водовод и други објекти од којих убирају приходе, само за објекте које одржавају, а немају приходе, каже Паљо Дрешај

Предузеће Главног града Спортски објекти престало је са одржавањем терена ФК Дечић у Тузима. То пише у извјештају о раду овог клуба за 2020. годину који је потписао Паљо Дрешај, предсједник ФК Дечић. Овај документ наћи ће се пред одборницима сјутра на сједници Скупштини општинеТузи. Дрешај је казао да је градско предузеће одлучило да им више не пружа услуге јер су сад посебна општина.

– Разлог томе је јер се Општина Тузи није разграничила са Подгорицом и они сматрају да ми, као самостална општина, треба сами да одржавамо наше објекте. Али тако не поступају када је у питању пијаца, водовод и други објекти од којих убирају приходе, само за објекте које одржавају, а немају приходе. Ми смо купили механизацију, по уговору о дјелу ангажовали раднике. То нам увећава трошкове за неких 20.000 еура годишње. Спортским објектима нијесмо плаћали као клуб, јер су они јавна институција која добија средства од пореских обвезника. Они су то прекинули, а ми смо морали или да наставимо да се бавимо фудбалом или да одустанемо. Одлучили смо да наставимо иако су нам се трошкови повећали. Интересантно је, правни субјекат који је био прије мене, није плаћао ни порезе, ни воду, ни струју, а ми одједном све плаћамо, плус су нам укинули одржавање. Просто нас гуше али нема везе, ми ћемо опстати док се то не ријеши. Нажалост, Општина Тузи још нема установу која ће брину о спортским објектима. Док се то не оснује имамо стрпљења и сами ћемо одржавати – рекао је Дрешај.

Добијаће 300.000 еура годишње

Пред одборницима ће се наћи и одлука о давању сагласности на анекс уговора о финансирању и управљању Фудбалским клубом Дечић.

– У циљу несметаног и функционисања и развоја ФК Дечић обезбјеђују се финансијска средства на годишњем нивоу у износу од 300.000 еура. Одлука ступа на снагу објављивањем у Службеном листу – пише у одлуци коју потписује Ник Ђељошај, предсједник Општине Тузи.

Паљо Дрешај каже да је износ повећан, јер је Општина Тузи увидјела потребу да им помогне.

– Општина је препознала потребу да, због европских такмичења и раста клуба, као и планова за изградњу и инфраструктуру, треба да нам помогне још. Потписан је анекс уговора да се повећају средства на 300.000 еура – каже Дрешај.

Он истиче да се клуб финансира од средстава које обезбјеђује Општина, два грађанина из САД, а остало је на клубу.

– Ми не сједимо скрштених руку. Имамо и друге изворе финансирања, донаторе, златне спонзоре, сезонске карте... Нећемо стати на томе. Радимо на томе да ФК Дечић као правни субјекат буде самоодржив, а не да зависи од општине, државе и донатора. Планирамо да се финансирамо од продаје изграча, маркетинг продаје, реклама... као што се одржавају велики клубови. Можда ми нијесмо Ливерпул, али можемо да будемо мали Ливерпул – каже Дрешај.

Паљо Дрешај истиче да дуговања немају ни према коме. У извјештају се наводи да су у оквиру јачања капацитета у играчком и и стручном кадру за сениорски тим и за млађе категорије довели довољан број играча и тренера који су били неопходни за реализацију циљева које су постигли. У документу се још наводи да су обезбиједили неопходну механизацију за одржавање терена, односно ваљак, машину за чеповање терена, прскалицу за заштиту траве и поставили нову рампу за наводњавање терена.

Izdvojeno

29. jul 2021 15:31