Изглед ријеке Лим након изливања фекалија / -Еуромост
10/07/2021 u 06:50 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Водовод "Бистрица" у Лим излио већу количину фекалија

Отпадне воде - фекалије се одводе цјевоводима градске канализације у реципијент - ријеку Лим, јер Бијело Поље нема завршен градски колектор, каже директор Водовода Марко Булатовић

Непозната материја од које се ширио несносан смрад испуштена је прије неколико дана у ријеку Лим, испод самог објекта предузећа Водовода "Бистрица" у улици Муха Диздаревића. Невладина организација "Еуромост" одмах је о свему обавијестила инспектора за воде и поднијела пријаву против предузећа Водовод.Како стоји у пријави, овим непримјереним чином били су " угрожени здравље грађана и ријека Лим".

-Страшно је ово шта се са Лимом дешава. Као да се такмиче ко ће више да му науди. Изгледа да нијесу свјесни да је љето и да се у Лиму купају дјеца. Очекујемо да инспектор за воде одмах поднесе кривичну пријаву против одговорних лица-саопштено из НВО "Еуромост".

Из предузећа Водовод "Бистрица'' су саопштили да је дошло до изливања веће количине фекалија у ријеку Лим.

image

Марко Булатовић

-Милован Нововић

- Приликом одгушења канализације долази до ширења непријатних мириса и тренутног изливања веће количине фекалија у ријеку. Ми на ту појаву не можемо да утичемо и предузимамо никакве радње.Отпадне воде - фекалије се одводе цјевоводима градске канализације у реципијент - ријеку Лим, јер Бијело Поље нема завршен градски колектор и постројење за прераду отпадних вода како би воде из домаћинстава и индустрије биле пречишћене и испуштене у реципијент- каже Марко Булатовић, технички директор бјелопољског Водовода.

Булатовић додаје да је све кратко трајало, да је ширење непријатних мириса било тренутно и да то није угрозило здравље грађана, а ни запослених који рукују овим возилом и који су у непосредном додиру са њим.

Канализациона мрежа стара 59 година

Директор бјелопољског Водовода, Марко Булатовић каже да је вршено отчепљавање градске фекалне канализације, која пролази кроз катастарску парцелу Водовода, а која се излива у Улици Риста Ратковића, чија мрежа датира из 1962. године.

-Задужени смо и за црпљење септичких јама и биосепаратора, тако се исте системом градске канализације одводе у реципијент и друга могућност не постоји. Често долази и до прања специјалног возила за одгушење фекалне канализације, што је обавезна процедура послије завршетка рада на одгушењу како би се возило које је старо преко 35 година сачувало и како би могло да буде функционално за наредну интервенцију- каже Булатовић.

Са друге стране, иоз НВО,,Еуромост'' истичу да предузеће Водовод нема водну дозволу за пречишћавање и испуштање отпадних вода у реципијент.

-Како смо добили информације које је доставила Управа за инспекцијске послове, да иако немају водну дозволу за прихватање, прећишчавање и испуштање отпадних вода у реципијент,Водовод обавља све ове активности. Због тога је инспектор за воде Драган Шекуларац овом предузећу раније донио рјешење да прибави водну дозволу, што они нијесу урадили. Из тог разлога инспектор Шекуларац је приступио административном извршењу рјешења (новчаном кажњавању субјекта надзора, до извршења управних мјера наложеним рјешењем)- истичу из НВО Еуромост и додају да су о свему обавијештени челници локалне управе, како би се учинио напор да се ријека Лим заштити од оваквих испада бар у љетњим мјесецима, када на плажама Сињавац, Видојевине, Рибаревине, Затон ... има доста купача.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:47