Са премијере филма о Васојевићима / -Д.Ј.
30/10/2021 u 06:46 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијерно приказан филм о Васојевићима: Чувар ризнице културе и предања

Аутори филма су истакли да им је циљ био да се кроз филмско, умјетничко дјело – без икакве политичке конотације – представи снага племена које је чувар ризнице историјских предања, високе националне свијести и етничке снаге

Документарни филм "Васојевићи, највеће српско племе Немањића сој -Природне и духовне лепоте", премијерно је приказан у Југословенској кинотеци у Београду. Филм је настао према идеји проф. др Милије Зечевића и др Михаила Зоговића. Рађен је по мотивима из књиге др Јагоша Вешовића, а режирао га је професор Драган Елчић. Завичајном скупу у Београду присуствовао је и предсједник Општине Беране Тихомир Богавац, истичући да поменути филм представља својеврсно свједочанство о Васојевићима и да значајно доптиноси афирмацији читавог краја.

-Филм је испунио сва очекивања и на најбољи начин представио духовне и природне љепоте Васојевића, културу и традицију. У име Општине Беране захвалан сам свима који су учествовали у реализацији овог захтјевног пројекта – казао је Богавац.

Аутори филма су истакли да им је циљ био да се кроз филмско, умјетничко дјело – без икакве политичке конотације – представи снага племена које је чувар ризнице историјских предања, високе националне свијести и етничке снаге. Казали су да су истовремено, представљене духовне и природне љепоте васојевићког краја, те промовисане благодети Берана, Андријевице, Плава, Колашина и града Подгорица.

-Од Ножице до Љешнице, од Лијеве Ријеке до Берана, свуд је прошла наша филмска екипа. Снимили смо свако село, сваки заселак, сва места Васојевића. Био је то мукотрпан посао, а колико смо успјели, показаће вријеме – казао је др Драган Елчић, декан Академије умјетности.

На премијери говорио је и почасни предсједник Удружења Васојевића, др Милија Зечевић, рекавши да је филм непроцјењиво благо и извор духовне љепоте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:30