/ -BLAGOJE VUJISIć
15/02/2023 u 14:05 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo čuveni Blagoje Vujisić: Bijelo Polje ostalo bez erudite i istinskog kosmopolite

Vujisić će ostati u sjećanju kao impozantna figura bjelopoljske sredine, vrsni intelektualac, svestrana ličnost, doktor, naučni radnik, profesor i zavičajni pisac

Povodom smrti Blagoja Vujisića, dugogodišnjeg prosvjetnog radnika i direktora osnovnih škola književnika člana Savjeta Radija Bijelo Polje, danas je u sali Skupštine opštine Bijelo Polje.

Minutom ćutanja veliki broj sugrađana i prijatelja porodice Vujisić, odao je poslednju poštu profesoru Blagoju, koji će, kako je istakao i predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović ostati upamćen kao pripadnik obrazovne elite, gospodstven i vrstan u svakom pogledu.

- Nenadano smo izgubili impozantnu figuru naše sredine, vrsnog intelektualca, svestranu ličnost, doktora, naučnog radnika, profesora, zavičajnog pisca, dugogodišnjeg urednika časopisa za kulturu i umjetnost „Odziva”, višemandatskog direktora Osnovne škole ‘Marko Miljanov ‘, člana Savjeta Radija Bijelo Polje, potpredsjednika UNBOR-a i člana Glavnog odbora SUBNORA-a Crne Gore, uzornog supruga, oca i djeda. Blagoje Vujisić pripadao je klasičnoj nenadmašnoj gardi prosvjetnih radnika, posebnog senzibiliteta, sa prepoznatljivim poštovanjem etičkog kodeksa u obrazovanju- kazao je Smolović.

image
-FOTO: M.N.

Istakao je da se uspješna ličnost Blagoja Vujisića potvrdila nizom društvenih priznanja u Crnoj Gori i šire.

image

-BLAGOJE VUJISIć

--BLAGOJE VUJISIć

- Nesebično je bio posvećen kulturnom stvaralaštvu, pružao je svoju znalačku profesionalnu pomoć našim stvaraocima, a njegov lični doprinos umjetnosti je impozantan. Isticao se kulturnim ponašanjem, strpljivošću i odmjerenošću, te se sa punim pravom može reći da je bio mjera čovjeka, i zato će ostati u našem sjećanju kao pripadnik obrazovne elite, gospodstven i vrstan u svakom pogledu”, naveo je predsjednik Opštine.

Vujisić bio veliki pedagog i vizionar 

Na današnjoj komemorativnoj sjednice poslednju poštu Vujisiću odala je i direktorica Radija Bijelo Polje Andrijana Rabrenović, koja je istakla da je Vujisić bio istinski kosmopolita, erudita, prijatelj, koga se se sjećati i sa poštovanjem pominjati.

- Izuzetno je teško govoriti o iznenadnom odlasku čovjeka sa kojim smo prije samo dva dana imali sastanak. I zaista je velika odgovornost da se u ime kolektiva Radija Bijelo Polje ovim putem oprostim od kolege i člana Savjeta, koji je dao poseban doprinos razvoju javnog medijskog servisa, na čemu smo neizmjerno zahvalni. Njagov društveni angažman je bio takav na svim poljima, tako da sam uvjerena da bi izraze zahvalnosti iskazali predstavnici bilo kog kolektiva u kome je radio, riječi bi nedostajale i prijateljima, kolegama i pjesnicima - kazala je  Rabrenović.

Ona je istakla da je bila čast poslednjih skoro pet godina sarađivati sa dr Vujisićem, dok je bio član Savjeta Radija Bijelo Polje, ali i tokom proteklih decenija, dok je bio profesor, direktor osnovnih škola “Dušan Кorać” i “Marko Miljanov”.

- Bio je pedagog, vizionar, koji je unaprjeđivao rad institucija kojima je rukovodio. Istovremeno je i kroz angažman u cilvilnom sektoru neumorno nastojao da doprinese razvoju Bijelog Polja, grada u kojem se nije rodio, ali koji je bio njegova rodna gruda i njegov zavičaj - navela je direktorica Radija Bijelo Polje.

Rabrenović je kazala i da se doprinos književnom stvaralaštvu profesora Vujisića ogleda u različitim oblastima.

- Bio je pjesnik, književni kritičar, urednik, priređivač, dobitnik nagrada i priznanja, pisao je haiku poeziju, kao formu koja i u izrazu i u filozofiji teži savršenstvu. Takav je bio i profesor Vujisić, težio je savršenstvu i u kratkom srdačnom susretu, ali, i u dugim poučnim razgovorima, bilo da pripovjeda o ruskim klasicima, o Puškinovom životu ili Tolstojevoj Jasnoj poljani, bilo da govori o napretku Bijelog Polja i Crne Gore, u šta je istinski vjerovao i za šta se neumorno zalagao - zaključila je Rabrenović.

Smolović je kazao da je gubitak bolan za porodicu, a njegova društvena uloga i značaj nenadoknadiv.

- Zato i u ime građana i lično ime izuzetna zahvalnost za obrazovanje i vaspitanje brojnih generacija”, zaključio je Smolović.

Od Vujisića danas se oprostio i direktor Centra za kulturu Milko Кovačević, koji je istakao da je Vujisić bio vrsni intelektualac, doktor filoloških nauka, sjajan profesor i pedagog, uspješan direktor, od koga su mlađi imali šta naučiti.

- Svojom prepoznatljivom ljudskom toplinom plijenio je i volio ljude, kao i oni njega. Poštovao je i cijenio svoje kolege, bio sa njima i uz njih. Bio je izuzetan predavač i pedagog, pedagoški i roditeljski vaspitavao je i u svijet znanja ispraćao brojne generacije bjelopoljskih učenika. Bilo mu je mjesto među istinskim ljudima,tamo gdje su se ljudi okupljali, Blagoju je bilo mjesto u pročelju. Tamo gdje se odlučivalo, Blagoja su pitali - kazao je Кovačević.

Naglasio je i da je Vujisić bio izuzetan radnik, saradnik, zahvalan i poželjan sagovornik.

- Pažljiv, odmjeren, neuvredljiv, tačan, pravedan i pošten. U duši je bio brižan i suptilan pedagog, a u srcu mekani pjesnik i književnik - rekao je Кovačević.

Centar za kulturu u Bijelom Polju, kako je poručio, trajno će čuvati uspomenu na Blagoja Vujisića i biti mu zahvalan na dugogodišnjoj saradnji i radu na časopisu “Odzivi”, koji već pola vijeka izlazi zahvaljujući Vujisiću, prije svega. 

Podsjetimo, Vujisić je iznenada preminuo u 75. godini.

Živio je i radio u Bijelom Polju, a rođen je 1948. godine u Štitarici kod Mojkovca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 11:25