Са округлог стола о превенцији карцинома дојке / - фото: М.Н.
17/10/2021 u 11:20 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Превенцијом против карцинома дојке

У Бијелом Пољу одржан округли сто о превенцији карцинома дојке

У прес центру хотела "Бијела Рада", у организацији НВО "Веритас ЦГ" одржано је предавање о превенцији карцинома дојке, на којем су говорили еминентни стручњаци из те области. Како је саопштила координаторка за сјевер Црне Горе Енида Омерхоџић, предавање су организовали у оквиру обиљежавања Међународног мјесеца борбе против карцинома дојке.

image

Са округлог стола о превенцији карцинома дојке

- фото: М.Н.

Доктори из Клиничког центра Црне Горе говорили су о важности превентивних прегледа, факторима ризика.

- Циљ нам је пружање психолошке и психосоцијалне подршке, и ова предавања су управо подршка женама  које се тренутно боре са карциномом, наравно, здравим женама желимо бити глас превенције-казала је Омерхоџић, и истакла да ће предавање бити одржано и у Тивту.

Онколог доктор Салим Салковић, говорио је о факторима ризика који доводе до карцинома дојке који је казао да постоје фактори на које можемо, и они на које не можемо утицати.

-Фактори на које не можемо утицати су пол, животна доб, а насљедни фактори су веома важни у настајању карцинома дојке, постоје и неки гени чија мутација може довести до развоја карцинома. Фактори ризика на које ми можемо утицати су стрес, гојазност, физичка неактивност, конзумирање алкохола и дувана, кориштење контрацептивних средстава у периоду пост-менопаузе, али нажалост, њихов удио у карциному дојке је далеко мањи. Постоје велике контроверзе око тога да ли исхрана утиче на појаву рака дојке, рађене су бројне студије, у току је велика ЕПИЦ студија која ће дати значајније резултате,  али нека истраживања су показала да може постојати веза између исхране и рака дојке. Конзумирање дувана повећава ризик  за рак дојке 14%, односно 24% за жене које су почеле да пуше прије 17 година старости-нагласио је др Салковић.

Лакална самоуправа увијек на услузи грађанима

У име локалне самоуправе присутне је поздравила Алмаса Ризвановић, из Канцеларије за родну равноправност, која је казала да на општинском нивоу имају Акционе планове и  области о женском здрављу.

-Ми увијек, у оквиру неколико области имамо активности које редовно реализујемо и промовишемо током свих ових година. Кроз сваку активност "провучемо“ превенцију и борбу против карцинома. Циљ нам је да будемо на услузи нашим грађанима, и увијек смо отворени за питања и сарадњу“, истакла је Ризвановић.

Своје искуство у борби са канцером пренијела је суграђанка Менсура Мена Даутовић, која је поручила женама да буду савјесне, да се подвргну прегледу, како би, како је казала, имале бољи, здравији и опуштенији живот.

-Када смо ја и моја породица сазнали за риједак канцер који сам имала, канцер ока, били смо у шоку. Лијечењем савременом терапијом у Италији, зрачена сам 192 сата у континуитету. Терапија је била јако болна, али све сам пребродила и побиједила битку са канцером“, присјећа се Даутовић.

Интерниста онколог, др Невенка Луковац Јањић, на данашњем предавању је казала да је превенција малигних болести најважнији дио приче у онкологији.

-Ми требамо учинити све да превенирамо појаву болести. Постоји велики број фактора ризика на које ми сами можемо утицати, и свакога дана их морамо бити свјесни. Како живи савремена жена, и колико је у току радне неђеље посвећена себи, колико има простора да практикује здраве стилове живота?

Психијатри неопходни за изазовне и тешке ситуације

О улози психолога и психосоцијалној подршци у лијечењу канцера говорила је психолог из удружења "Веритас ЦГ“ Милена Распоповић, која је казала да психолог треба да буде особа која је прихватајућа, емпатична, охрабрујућа, објективна и која разумије особу са којом разговара.

- Моје препоруке су да је у реду пролазити кроз неке изазовне и тешке ситуације, и то није разлог за кривицу и стид, који се неријетко јављају код пацијената са којима разговарам. Важно је разумјети себе и своје осјећаје, и суочити се са емоцијама, не стиђети их се. Мислити о садашњости, и не ићи превише у будућност - закључила је Распоповић.

Подсјетимо, невладину организацију "Веритас Цг“ чине жене које пролазе кроз борбу са карциномом, уз свесрдну подршку психолога и онколога који учествују у њиховим програмима.

Додала је да то подразумијева правилну редовну исхрану, заступљеност воћа, поврћа, влакана, житарица од цијелог зрна и друго.

-Жена би требало да је физички активна, било би иделано да три пута неђељно макар по 30 минута  има умјерену физичку активност, све то смањује ризик од канцера. То што немамо, или сматрамо да немамо факторе ризика, не значи да не треба да радимо гинеколошке  и прегледе дојки, да се не одазивамо на скрининг. Скрининг и рано откривање је наједноставнији и најефтинији начин борбе против канцера“, закључила је др Луковац Јањић.Иначе, невладину организацију "Веритас ЦГ“ чине жене које пролазе кроз борбу са карциномом, уз свесрдну подршку психолога и онколога који учествују у њиховим програмима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:44