Vlahović / -FOTO: D. J.
07/02/2023 u 06:09 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Priča iz sela Ulotina: Uz narodni duh i slogu možemo sve

Mještani očekuju da i država prepozna njihov entuzijazam i potrebu za stvaranje životnih pogodnosti

Među najljepšim mjestima u Limskoj dolini svakako se ubraja Ulotina koja se, sa oko 70 aktivnih domaćinstava, prostire pored magistralnog puta koji vodi prema Plavu.

To tvrde i stanovnici ovog živopisnog sela, koji se i tokom zimskog perioda trude da kroz različite aktivnosti i druženja dokažu da se i na ovim prostorima može održavati kontinuitet života.

– Tačno je da ni Ulotinu, kao ni sva druga sela u okolini, nije zaobišlo izraženo iseljavanje naroda, ali mi se trudimo da angažmanom na svim poljima održimo kontinuitet života u ovom prelijepom mjestu. Činimo to kroz brojne akcije tokom ljetnjeg perioda, ali i za vrijeme zime kad se kroz zabavu i druženja okupljamo i nastavljamo tradiciju naših predaka. Tako smo nedavno ovdje imali i Svetosavsko druženje, kad su se, pored domaćina, u našem Etno-selu "Кoljeno" okupili brojni gosti, pjevači i umjetnici sa željom da i na taj način damo podsticaj očuvanju svih naših vrijednosti, uvjereni da su prirodne ljepote ovoga kraja odskočna daska za razvoj turizma i privlačenje što većeg broja gostiju – naglašava mještanin Ulotine i pokretač brojnih akcija Baćko Vlahović.

Sa njim je saglasan i osamdesetogodišnji Milutin Šoškić, ističući da očekuju da i država prepozna entuzijazam mještana i potrebu za stvaranje životnih pogodnosti i afirmaciju čitavog kraja.

image

Šoškić

-FOTO: D. J.

– Nekad su ovi krajevi bili puni omladine. Održavale su se igranke i kretala vesela kola. Išlo se skoro svake večeri na sjednike, igrale se razne igre... sve je jednostavno vrvilo od naroda. Sada je sve drugačije, naroda je sve manje, a stare zabavne sadržaje zamijenile su društvene mreže. No, i u takvim okolnostima mi nastojimo da se družimo i dogovorno osmišljavamo akcije kako bismo sačuvali selo od propadanja i ulili nadu za bolju budućnost. Zato u narednom periodu očekujemo značajniju pomoć državnih institucija, jer Ulotina, uz dodatnu pomoć, može da postane privlačno turističko mjesto. Mi smo pokazali da imamo dobru volju i da ne štedimo sebe kako bismo u ovim teškim vremenima stvorili nekakav boljitak za naše selo – ističe Šoškić.

Podsjećaju mještani Ulotine da su, između ostalog, oživjeli nekadašnji tradicionalni sabor na Zeletinu, planini koja se prostore iznad njihovog sela.

image

Selo Ulotina 

-FOTO. D. J.

Organizovali su i Petrovdanski uspon na Zeletin, a sve sa željom da privuku što više poklonika netaknute prirode i onih koji baštine i poštuju tradicionalne vrijednosti. Navode da se spremaju i za zimske pohode ka ovoj planini.

– Zeletin je bio druga kuća naših očeva i djedova koji su tamo tokom ljeta boravili sa stokom. Sada se tamo mogu vidjeti samo rijetka stada. No, u takvim okolnostima mi nastojimo da Zeletin približimo svijetu, jer se radi o planini koja je po mnogo čemu jedinstvena na našim širim prostorima. Organizovali smo ljetnje pohode ka ovoj planinskoj ljepotici, a pripremamo i zimske kako bismo dokazali da su narodni duh i prirodni potencijali pokretači razvojne priče sjevera – ističu mještani Ulotine.

Godine 2017. godine tadašnji episkop Eparhije budimljansko-nikšićke, a sada mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, osveštao je crkvu u Ulotini, koju su sagradili mještani, uz pomoć dobrotvora i prijatelja. Crkva je posvećena Svetoj velikomučenici Marini, poznatoj u narodu kao Ognjena Marija.

Vladika Joanikije je tada kazao da je u Ulotini na mjestu starog crkvišta podignut krasni i lijepi hram kako bi se vjerni narod ovoga kraja u njemu sabirao i Bogu molio.

Mještani ističu da se drže ovih riječi i da se okupljaju oko crkve pokazujući da su sloga i zajedništvo glavni preduslovi za realizaciju velikih i znamenitih ideja.

– Ova predivna crkva je naše glavno sastajalište. Ona nas okuplja i opominje da smo pred Bogom svi isti i da samo zajedno možemo da pravimo velika i uzvišena djela – ističe Baćko Vlahović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 11:32