Фото: Александар Карађорђевић (Фејсбук)
16/07/2021 u 16:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Предлог да се Милочер врати- Карађорђевић: Реституција питање политичке воље

На питање РСЕ да ли очекује да промјена власти у Црној Гори утиче на процес реституције, српски престолонасљедник није конкретно одговорио

Реституција имовине српске краљевске породице Карађорђевић у Црној Гори није питање правне основе већ политичке воље - казао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) српски престолонасљедник Александар Карађорђевић.

- Овдје није тема имовина краљевске породице, већ питање приватног власништва - наводи Карађорђевић у писаној изјави.

Карађорђевићи су 2005. поднијели захтјев за враћање некретнина које су им одузете 1947. одлуком Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије.

Тема враћања имовине Карађорђевићима актуелизована је изјавом предсједника Општине Будва Марка Царевића од 14. јула да Црна Гора треба да им врати имовину коју је, како сматра, бесправно одузела, што је дан касније потврдио и за РСЕ.

- Очекујем да ће нова власт радити у интересу државе и грађана, те да ће направити правни систем у којем ће право функционисати како треба. Ту само треба добра воља и логика. Ја не одлучујем, али ако се будем питао, јавно износим свој став јер сам и дошао да мијењам на боље - казао је Царевић за РСЕ.

Царевић је из Демократског фронта (ДФ), који је најјача снага парламентарне већине која је освојила власт на изборима августа прошле године, заједно са Демократама и Грађанским покретом УРА.

На тим изборима власт је, након три деценије, изгубила Демократска партија социјалиста (ДПС), која је имала негативан став према захтјевима Карађорђевића да им се врати имовина у Црној Гори.

На питање РСЕ да ли очекује да промјена власти у Црној Гори утиче на процес реституције, српски престолонасљедник није конкретно одговорио.

- Ситуација је иста као што је била и претходних година – увијек је било у рукама Владе да учини праву ствар - навео је Карађорђевић.

Влада и Министарство финансија, у чијем се ресору имовинска питања, нису одговорили на питање РСЕ какав је њихов став поводом захтјева Карађорђевића за повраћај имовине.

Коалициони партнери такође критикују

Царевићев став да држава треба да врати имовину Карађорђевићима је наишла на негативне реакције његових коалиционих партнера из Демократа.

Предсједник Скупштине општине Будва Крсто Радовић, из Демократа, оградио се од Царевићеве изјаве да Црна Гора треба вратити некретнине Карађорђевићима.

- Осим уколико у међувремену није постао правни заступник породице Карађорђевић, па је ојачао правни тим који их заступа предвођен Аном Коларевић, сестром предсједника државе Мила Ђукановића - поручио је Радовић.

У канцеларији Ане Ђукановић је РСЕ речено да су они раније заступали српску краљевску породицу, али да та сарадња завршена прије неколико година.

Огласио се и предсједник Парламента, лидер Демократа Алекса Бечић.

- Ја сам увијек поборник братских односа, али кога бирам између Петровића и Карађорђевића, увијек и на сваком мјесту Петровиће. Ако је некоме нешто нејасно у дијелу права, има надлежне органе, судове - казао је Бечић поводом Царевићеве изјаве.

Наиме, након Првог свјетског рата црногорска династија Петровић је протјерана, а Црна Гора је присаједињена Краљевини Србији којом су владали Карађорђевићи. Након тога, као дио Србије је ушла у новоформирану Краљевину Срба Хрвата и Словенаца.

Парламент Црне Горе је новембра 2018. усвојио Резолуцију којом се констатује да је нелегална и нелегитимна Подгоричка скупштина, састављена након Првог свјетског рата 1918, била инструмент којим је извршен преврат у Црној Гори, укинут њен дотадашњи суверенитет, а територија Црне Горе присаједињена Краљевини Србији, насилно детронизован краљ Никола И Петровић Нјегош и омогућено незаконито укидање аутокефалности Црногорске цркве.

Из владајућег покрета УРА, пак, позивају на опрез. Посланица УРА из Будве Божена Јелушић каже да је реституција као процес неупитна.

- Што се конкретно имања Карађорђевића тиче, управо због тога што је у питању стицање са позиције моћи, што ту постоји још много других елемената које треба узети у обзир, мислим да је оваква једна брзина, или једна врста сензационализма са којим се овом проблему приступа, индикативна. Чини ми се да треба бити опрезан -оцјењује Јелушић за РСЕ.

Из врха Царевићевог ДФ-а нијесу се оглашавали овим поводом.

Опозиција оштро реагује

Из опозиције су казали да власт жели да врати државну имовину онима чији су преци окупирали Црну Гору.

Из Социјалдемократске партије (СДП) су поручили Царевићу да му не приличи да "као узурпатор тумачи право", алудирајући на објаву Истраживачког центра МАНС из 2020. да је пољопривредни комплекс код Будве незаконито направио на пола милиона квадрата државног земљишта.

- Умјесто да врати узурпирану имовину на којој је развио бизнис, Царевић дијели лекције и жели да по истом принципу крчми државну имовину на Светом Стефану и Милочеру и да је, без одлука правосудних органа, врати онима чији су преци окупирали Црну Гору. Онима који Црној Гори и Црногорцима дугују вјечно извињење за окупацију земље и укидање Црногорске православне цркве - наводи се у саопштењу СДП-а.

Из будванског ДПС-а су поручили Царевићу да је први у реду за враћање отете државне имовине.

- Што се тиче отимања земљишта државе Црне Горе, поручујемо Царевићу да је са том праксом завршено 21. маја 2006. године, те да ће се ствари у наредном периоду на ову тему одвијати искључиво у смјеру супротном од овог којег он прижељкује - саопштили су из ДПС-а.

А што траже Карађорђевићи?

Захтјевом за реституцију породица Карађорђевић траживилу "Милочер", велики дио Милочерског парка, парцеле у Пржном и на Светом Стефану, те кућу на Цетињу и објекат у Ријеци Црнојевића.

Враћање имовине бившим власницима у Црној Гори је прописано Законом о реституцији из 2004. године, а спроводи га Комисија за повраћај и обештећење која је дио Министарства финансија.

Комисија је два пута одбила захтјев краљевске породице 2007. и 2012. године, након чега су Карађорђевићи уложили жалбу.

- Након жалби које смо поднијели и спроведених судских поступака, оба пута је суд поништио ове одлуке и вратио поступак Комисији за реституцију, гдје је још у току првостепени поступак - наводи се у допису Карађорђевића.

Мјештани и имовина Карађорђевића

Поједини мјештани 2017.године први пут су сазнали да се у захтјеву Карађорђевића помиње и њихова имовина, иако кажу да генерацијама посједују уредна документа о власништву.

Поводом актуелног случаја, невладино удружење "За љепши Свети Стефан" поручило је предсједнику Општине Будва да се остави Паштровића, те да престане да уређује њихово двориште.

- Господин Царевић је у маниру популистичких политичара и скандалозним полуинформацијама иступио испред Пастровића, да нам он лично уређује двориште, позивајући државне органе да изврше реституцију имовине Карађорђевића. Овим путем смо изазвани на оштру реакцију и поручујемо му да се остави Паштровића - поручили су из невладине организације.

Додају да је племе Паштровића, које насељава тај дио Будве, током историје било лојално српској династији Карађорђевића.

Ко газдује имовином коју Карађорђевићи потражују?

Највећи дио некретнина које Карађорђевићи потражују је у власништву државе Црне Горе, преко већинског удјела у акционарском друштву "Свети Стефан хотели" које њима управља.

Хотелски комплекси Свети Стефан и Милочер су 2007. дати у дугогодишњи закуп компанији Адриатиц Пропертиес, која их је реконструисала, а на парцели коју такође потражују Карађорђевићи, гради нови хотел са пет звјездица и апартманима.

Царевићева изјава о њиховом враћању српској краљевској породици долази у вријеме када су ти ексклузивни хотели затворени током сезоне, први пут од када их је закупио страни инвеститор.

Затварању је претходилонеколико протеста дијела мјештанакоји су, уз учешће Царевића и других општинских челника, блокирали рад градилишта, противећи се изградњи хотела и апартмана и захтијевајући безуслован приступ хотелским плажама.

Шта је са некадашњом имовином Карађорђевића у другим државама?

Александар Карађорђевић и његова породица су се вратили у Савезну Републику Југославију (коју су тада чинили Црна Гора и Србија) јула 2001, након што је три мјесеца раније у скупштини те земље усвојен Закон о укидању указа из 1947. године.

- У члану два Закона је установљено да ће услови за повраћај одузете имовине бити уређени посебним законом. До данас, ништа није враћено, нити је усвојен било какав посебан закон - наводи Карађорђевић допису РСЕ.

Осим у Црној Гори, потомци Карађорђевића тврде да полажу право на имовину у Сјеверној Македонији (Демир Капија) и Словенији (на Бледу, Бохињу и Брду код Крања).

Покушај да Карађорђевићи врате посјед на Брду код Крањаније успио, јер је Словенија имала закон по угледу на Француску и сличне земље, којим се имовина враћа уколико је у питању породично насљеђе, али не и у случајевима краљевских посједа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:45