Цетиње, Црна Гора / - фото: пријестоница Цетиње
13/12/2021 u 13:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријестоница добила типологију стамбених зграда

Укупна вриjедност проjекта jе преко 1.15 милиона еура, од чега ЕУ суфинансира 85 одсто или око 981,6 хиљада еура, наводе из Пријестонице

Приjестоница Цетиње прва jе локална самоуправа у Црноj Гори коjа има припремљену локалну типологиjу стамбених зграда. 

Типологиjа jе припремљена захваљуjући проjекту ИНЕР - Интелигентни енергетски менаџмент и промоциjа обновљивих извора енергиjе, коjи се спроводи у оквиру Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Босна и Херцеговина - Црна Гора 2014-2020. и кофинансиран jе средствима ЕФРР и ИПА II фондова Европске униjе.

– Локалном типологиjом су дефинисани типови стамбених обjеката према периоду, врсти и начину изградње. За сваки дефинисани тип обjекта, предложене су мjере унапређења енергетске ефикасности, система за гриjање и припрему санитарне топле воде и то за стандардно и побољшано унапређење. Локална типологиjа даjе увид у могућа смањења потрошње енергиjе приликом реализациjе неких од предложених мjера и очекиване резултате у односу на тренутно стање – наводе из Пријестонице Цетиње.

Како даље наводе, локална типологиjа омогава власницима да идентификуjу оптимална унапређења, коjа ће им омогућити бољу угодност, смањење потребне енергиjе за гриjање, хлађење или припрему топле санитарне воде, а на основу тога и смањење мjесечних трошкова.

– Типологиjа омогућава и локалноj самоуправи да дефинише циљеве и реализуjе специфичне мjере подршке у циљу унапређења енергетске ефикасности на нивоу заjеднице. Осим Локалне типологиjе стамбених зграда на подручjу Приjестонице Цетиње, у оквиру проjекта, припремљена су jош два документа - Сценариjи за повећање енергетске ефикасности стамбених зграда и Листа мjера за повећање енергетске ефикасности стамбених зграда. Партнери на ИНЕР проjекту, осим Приjестонице и Агенциjе за локалну демократиjу из Црне Горе, су Град Илок и ЕУ Центар из Хрватске, те ЛИР Еволуциjа и Општина Лакташи из Босне и Херцеговине – наводи се у саопштењу.

Главни циљ проjекта jесте промоциjа коришћења обновљивих извора енергиjе, енергетске ефикасности и интелигентне употребе енергиjе (енергетски менаџмент) у Програмском прекограничном подручjу кроз jачање знања, повећање свиjести, едукациjу и имплементациjу на jавним обjектима.

– Проjектом jе планирана израда типологиjа зграда у циљаним општинама, израда сценариjа за унапређења енергетске ефикасности, спровођење енергетских прегледа jавних обjеката, те организовање тренинга из подручjа енергетског менаџмента и друго. Укупна вриjедност проjекта jе преко 1.15 милиона еура, од чега ЕУ суфинансира 85 одсто или око 981,6 хиљада еура – закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:05