/ - ФОТО: Пријестоница
23/11/2021 u 13:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријестоница спремна да помогне рад ФЦЈК

У том смислу, како је оцијенио, свако атаковање на аутономију ФЦЈК напад је на суштину црногорског бића и државе, али и на њен грађански карактер и уставно одређење

Пријестоница Цетиње подржава рад Факултета за црногорски језик и книжевност и спремна је да помогне ову високошколску установу у складу са својим законским овлашћењима, саопштио је градоначелник Александар Кашћелан у току сусрета са деканом и продеканом Факултета Аднаном Чиргићем и Александром Радоманом. Састанку је присуствовала и предсједница Скупштине Пријестонице Дејана Диздар.

Кашћелан је казао да је аутономија установа високог образовања гарантована Уставом Црне Горе и позвао представнике извршне власти на досљедно поштовање највишег правног акта државе, те да престану са притисцима на ФЦЈК.

Градоначелник је рекао и да ФЦЈК није само образовна установа, већ и институција од националног значаја, јер се на научан и свеобухватан начин бави питањима црногорског језика и књижевности, као важним елементима националног идентитета и културе.

У том смислу, како је оцијенио, свако атаковање на аутономију ФЦЈК напад је на суштину црногорског бића и државе, али и на њен грађански карактер и уставно одређење.

Кашћелан је казао да Пријестоница у Факултету за црногорски језик и књижевност види потенцијал за развој наставних програма из области друштвених и хуманистичких наука који недостају црногорском тржишту рада, те да је локална управа спремна да у наредном периоду размотри моделе подршке за њихово покретање, особито из разлога што је ФЦЈК једна од установа високог образовања које препознаје и Закон о Пријестоници.     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:48