/ -Принц Никола II Петровиц Његош
03/11/2021 u 15:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Принц Никола II Петровић Његош у посјети Управи за сарадњу са дијаспором-исељеницима

Састанку су присуствовали Зоран Ђукановић и Филип Дедић, самостални савјетници И у Управи за сарадњу са дијаспором – исељеницима

В.д. директора Управе за сарадњу са дијаспором – исељеницима мр Сеид Хаџић састао се данас са принцом Николом ИИ Петровићем Његошем.

У више него срдачном разговору, који је уприличен у просторијама Управе у Подгорици, в.д. директора је упознао принца са развојним плановима и пројектима Управе на чијем је челу. 

Хаџић и принц Никола разговарали су и о могућим модалитетима сарадње Фондације Петровић Нјегош и Управе за сарадњу са дијаспором – исељеницима.

Очување природних богатстава Црне Горе и промовисање наше земље у свијету као еколошке државе, посвећене унапрјеђењу животне средине, је једна од области којој би заједничке акције Управе, Фондације и наше дијаспоре дале нову димензију, сагласни су саговорници.

У том смислу принц Никола је издвојио важност пројекта ЕКОМЕД у оквиру којег се, како је казао, планирају технолошке иновације које се односе на области енергије и управљања отпадом, а које имају за циљ очување животне околине у Црној Гори, а посебно природних ресурса.

Како би свијест о важности еколошке културе била подигнута на још већи ниво, принц Никола је истакао неопходност снажнијег промовисања значаја рециклаже и пошумљавања кроз одржавање округлих столова и радионица, које би постале стандард, као што је то случај у Француској у којој живи и ради. Он је изразио задовољство и спремност да учествује у еколошким акцијама и пројектима које ће спроводити надлежни органи у Црној Гори. 

Принц је у разговору истакао и да је имао прилику да посјети ЕXПО 2020 који је одржан у октобру у Дубаију, једну од најпрестиз̌нијих манифестација за промоцију дрз̌аве и њених потенцијала, а гдје је Црна Гора имала прилику да се глобалном аудиторијуму представи као економски стабилна земља која је посвећена европским вриједностима и стандардима. Будући да су теме ЕXПО-а, одржаног под слоганом „Повезивање умова, стварање будуц́ности", биле „могућност, мобилност и одрживост“, принц је искористио прилику да нагласи значај дигитализације и посвећености Црне Горе модерним модалитетима глобалног повезивања. 

В.д. директора Сеид Хаџић је изразио задовољство подршком принца Николе активностима које Црна Гора предузима на путу ка Европској унији, а којима и Управа даје допринос, те се сложио да су активности о којима је принц говорио изузетно потребне и корисне. Посебно је издвојио значај савремених модалитета умрежавања са дијаспором, како би све наредне заједничке акције Управе и организација и удружења наших људи у дијаспори биле што видљивије, мобилније и ефикасније.

Хаџић је захвалио принцу Николи на посјети и подшрци, истичући неспорну чињеницу да је принц симбол наше државе и њеног идентитета, те истакао да се радује потенцијалном заједничком ангажману Управе и Фондације на пројектима путем којих би се очувала и промовисала природна богатства Црне Горе.

Састанку су присуствовали Зоран Ђукановић и Филип Дедић, самостални савјетници И у Управи за сарадњу са дијаспором – исељеницима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:56