/ Љепота шавничког "Невидбога", фото Б.Б
23/05/2021 u 06:15 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Природни драгуљ Шавника још чека праву туристичку валоризацију: Тајанствени "Невидио" могао би бити "права фабрика пара"

Кањон би требало за Шавничане да значи све, али ћемо видјети у будућности шта ће значити и колико. Апсолутно је неискориштен по питању туризма, сматра предсједник Еколошког покрета "Доња Буковица" Александар Вемић

Екипа Еколошког покрета "Доња Буковица" са пријатељима придружила се великој акцији чишћења Црне Горе, која је организована поводом Дана независности. Њихов циљни терен био је улаз у кањон "Невидио", који се налази на свега неколико километара од шавничке вароши и у Црној Гори засигурно је највећа туристичка атракција. Придружила им се и група туриста из Њемачке који поред кањона кампују. Шавнички "Невидбог", како га мјештани тог краја зову, скривеног између села Пошћење и Комарнице прије 56 година "открила" је екипа Планинарско-смучарског друштва "Јаворак" из Никшића и званично уписала у последњи освојени кањон у Европи. И даље је Невидио тајанствен, "буди" адреналин и мами бројне посјетиоце из свих крајева свијета, али општина којој припада још увијек тај драгуљ није на прави начин валоризовала.

image
Улаз у кањон Невидио, фото Б.Б.

- Кањон ни нама ни Општини туристички не значи ништа. Ту се наплаћује нека минимална такса на улазу, а што се тиче проласка кроз кањон то се не наплаћује. Толико пута смо потенцирали код предсједнка Општине Шавник да поразговарају са туристичким водичима који проводе људе кроз кањон и да се с њима договори наплата тих тура, да и Општина има користи. Када би се то средило мислим да би "Невидио" био фабрика пара за Шавник - казао је за "Дан" Шавничанин и члан Еколошког покрета "Доња Буковица" Вељко Булатовић.

”Општина није успјела наћи извођаче радова за озбиљније уређење платоа кањона, а онда је "дошла" епидемија, са њом и криза па је уређење "Невидбога" одложено док се ситуација не стабилизује

Уређење платоа испред кањона, међутим, почело је тек прије неколико година. Локална управа Шавника је проширила терен за камп, поставили су клупе и столови, направљена од дрвета три мала моста преко ријеке Комарнице, насула прилазне путеве, поставила рампу, до кањона је доведена вода и струја, постављена трафостаница.

-Кањон би требало за Шавничане да значи све, али ћемо видјети у будућности шта ће значити и колико.Апсолутно је неискориштен по питању туризма, сматра предсједник Еколошког покрета "Доња Буковица", Александар Вемић.

Локалитет коју пружа пуни ужитак

Јелена Вилотијевић из "Еванђелског удружења студената" (ЕУС) пред кањон дошла је са групом младих из више држава свијета и неколико градова Црне Горе. Како се организација, између осталог, бави и здравим стиловима живота, а Вилотијевић иначе потиче из шавничких крајева сматрала је да је "Невидбог" право мјесто за посјету.

-Ту смо данас да уживамо у предивној природи, прчету земље испод овог дијела неба Црне Горе. Била сам ту раније, знам у овом крају сваки камен, и локалитет, који пружа ужитак свим чулима, сређенији је сада. Овакви предјели треба да се украсе - истакла је Вилотијевић.

 

У озбиљније уређење кањона Општина је намјеравала кренути, па је 2018. године у сарадњи са Управом јавних радова одлучено да се плато испред још боље среди. Урађен је пројекат вриједан, како нам је недавно рекао предсједник шавничке Општине Југослав Јакић, 350.000 еура од чега би из локалног буџета било издвојено 90.000 еура. Тендерима нису успјели наћи извођаче радова, а онда је "дошла" епидемија, са њом и криза па је уређење "Невидбога" одложено док се ситуација не стабилизује.

Уколико пројекат Општине успије, плато испред кањона добиће два објекта гдје ће се изнајмљивати опрема, продавати сувенири, затим тушеве, гардеробере, свлачионице, дјечије игралиште, чак и љетњиковац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 12:56