Лука Зеленика / К.М.
22/12/2021 u 06:20 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зеленика: Недостатак локације за искрцај рибе погубан за око 80 рибара

За потребе пројекта МИДАС 2, а на основу иницијативе Стевана Катића, предсједника Општине Херцег Нови, планира се пројектовање и изградња рибарске луке и мјеста првог искрцаја рибе у Зеленици, казао је Ненад Витомировић

Јавна расправа о нацрту одлуке о утврђивању локације за постављање односно изградњу локалног објекта од општег интереса - рибарске луке у Зеленици, коју спроводи Секретаријат за просторно планирање и изградњу, а која ће трајати до 24.децембра, судећи по реакцијама удружења рибара, неће тећи глатко. Тим прије што је дио марине "Лазуре" у Мељинама опредијељен за везишта рибарских бродица, али никад није дат рибарима. Ненад Витомировић, савјетник за инвестиције у кабинету предсједника Општине Херцег Нови, нагласио је да би град требало да добије рибарску луку која ће бити смјештена у Зеленици. Појашњава да је захваљујући споразуму државе са Свјетском банком о зајму за имплементацију Другог пројекта институционалног развоја и јачања пољопривреде Црне Горе (МИДАС 2) обезбијеђено 30 милиона еура и да је предвиђено је да пројекат траје пет година.

-За потребе пројекта МИДАС 2, а на основу иницијативе Стевана Катића, предсједника општине Херцег Нови, планира се пројектовање и изградња рибарске луке и мјеста првог искрцаја рибе у Зеленици. За даљи развој Херцег Новог јако је битан овај пројекат, тим прије што је развој рибарства условљен рибарском луком. Ово је једна од најбитнијих инвестиција за даљи развој локалне привреде и Зеленике, која ће омогућити отварање нових радних мјеста и развој прерађивачке индустрије, односно могућност отварања фабрике за прераду рибе и рибљих производа- казао је Витомировић.

У рјешавање проблема активно се укључила Влада

Влада је, на захтјев Министарства економског развоја, задужила Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма да изврши инспекцијски надзор луке "Лазуре" у Мељинама и да јој о томе поднесе извјештај у року од 15 дана. Из Министарства економског развоја су навели како су двапут од Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма тражили да обави инспекцијски надзор (21. октобра и ургенција 15.новембра) али да нису добили никакву повратну информацију из тог владиног ресора. Урбанистичко- техничке услове за изградњу хотелског ризорта издало је 2015.године тадашње Министарство одрживог развоја и туризма. У поступку проглашења луке наутичког туризма, у складу са законском процедуром, Министарство саобраћаја и поморства формирало је комисију која је утврдила да "Лазуре" испуњава услове за луку наутичког туризма и израдило нацрт одлуке о проглашењу. На ту одлуку тадашње Министарство пољопривреде и руралног развоја (сектор рибарства) дало је негативно мишљење, а као разлог се наводи непоштовање планске документације, којом је поред луке наутичког туризма предвиђена и рибарска лука капацитета 108 везова. Због тог негативног мишљења поступак је обустављен до данас.

Силвио Тонсати, предсједник НВО "Шквер – мали привредни риболов", казао је да су се досад рибари сналазили за искрцај рибе у дијелу градске луке истичући да нису били добродошли у окружењу туристичких бродића. Истиче и да немају свој простор гдје би обављали укрцај опреме, искрцај улова, развоз рибе и друге активности. Будући да је пропао пројекат рибарске луке у Њивицама, рибари су се опредијелили за луку "Лазуре" у Мељинама гдју је, како каже Тонсати, требало да добију 16 везова за мање бродице до 10 метара.

Супротставиће се издаји

Марко Кисе, предсједник Удружења рибара Црне Горе, позвао је Владу и министра пољопривреде, шумарства водопривреде Александра Стијовића, да не дозволи да се рибарска и лука наутичког туризма "Лазуре" у Мељинама преиначи у луку само за наутички туризам. Када би се то догодило, била би то, каже, највећа издаја рибара и интереса државе Црне Горе.

-У случају да се то деси, рибари ће наћи начина да се томе супротставе. Прије свега, хитно ћемо обавијестити (ЕУ) да стопира преговоре за Поглавље 13. Минстарство пољопривреде је рјешењем од 3. јуна дало негативно мишљење, односно да се марина "Лазуре" мора сврстати као рибарска и лука наутичког туризма. Захваљујемо Стијовићу који је поступио исто као претходни министар Милутин Симовић и заштитио интересе рибара и државе Црне Горе, казао је Кисе. Из Удружења рибара су апеловали на Владу и Стијовића да не пониште то рјешење. Наводе да инвеститор, због тога што није испунио обавезе из уговора, покушава да уз помоћ Владе промијени статус из рибарске у луку наутичког туризма.

-Они нас избјегавају неколико година, иако је на основу тога добијена дозвола за изградњу луке у Мељинама, да буде рибарска и лука за пријем туристичких бродова и јахти. У односу на скупоцјене јахте, њима није одговарало да ту буду рибарски бродићи. Одлазили смо на више сједница у ресорно министарство и с њима преговарали, али без успјеха. Сумњамо да ћемо добити судски спор по том питању, каже Тонсати. За рибарску луку у Зеленици, која је предмет јавне расправе, сматра да ће у њој рибари имати добре услове за обављање своје дјелатности. Ипак, страхује да ће рокови за добијени новац бити пробијени, па ни да од рибарске луке неће бити ништа. Истиче да би то било погубно за око 80 рибара у привредном риболову и за исто толико радних мјеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:11