Sozina tunel / - SRDJA BOLJEVIC
10/07/2024 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Problem Crmničana riješiti subvencionisanjem putarine ne izmjenom zakona

U kompaniji Monteput povodom zahtjeva mještana Crmnice da se poveća opseg povlastica za prolazak kroz tunel Sozina, ističu da su za traženje rješenje kroz dijalog.

Ne podržavaju proteste i blokadu saobraćaja u tunelu, čime se pravi višestruka šteta svim građanima, turistima i turističkim poslenicima i nadasve ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Kako navode u saopštenju, vjeruju da će po ovom pitanju postići dogovor, tim prije što su upravo kroz dijalog sa mještanima Crmnice našli rješenje za poziciju trase auto-puta kroz Crmnicu, u korist svih Crmničana.

- Pozvali smo, a i ovim putem pozivamo još jednom, predstavnike mještana Crmnice na sastanak, da kroz dijalog nađemo rješenje za njihov zahtjev za oslobađanje plaćanja putarine, kroz prepoznavanje svih kategorija mještana koje pogađaju troškovi putarine, uz predlog da troškovi putarine budu subvencionisani iz dobiti Monteputa. Dužnost nam je bila da predstavnike poslaničkih klubova upoznamo sa posljedicama koje mogu proizaći ako se rješavanju zahtjeva mještana Crmnice pristupi kroz izmjene Zakona o putevima - navode u Monteputu.

Dodaju da rješenje zahtjeva mještana kroz izmjene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mjesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju auto-putu i tunelu Sozina, što je i u suprotnosti sa EU propisima koji uređuju ovu oblast. To bi proizvelo kontinuirane izmjene Zakona, što bi otežalo primjenu i sprečavanje zloupotreba.

- Domino efekat ovakvog pristupa je i što se obesmišljava ustanovljen način finansiranja izgradnje i održavanja infrastrukturnih objekata kroz naplatu putarine. U krajnjem dovodi u nepovoljan položaj državu prilikom ugovaranja i planiranja budućih dionica, njihove izgradnje, finansiranje i naplatu putarine - objašnjavaju u Monteputu.

Preokret podržava mještane Crmnice: "Monteput“ bi trebalo da proširi opseg povlastica

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jul 2024 12:31