/ -Фото: Влада ЦГ, Б- Ћупић
09/07/2021 u 06:57 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми пљеваљских пензионера: Примања 145 еура, а плаћање Дома за старе 300

Пензијама не могу да подмире трошкове боравка у овој установи

Убједљива већина пљеваљских пензионера у случају потребе да бораве у Дому старих не би имали могућност да са својом пензијом покрију трошкове боравка у овој геронтолошкој установе.

Наиме, од 6.537 пензионера само њих 2. 672 могли би покрити потребе плаћања трошкова у Дому за старе. Њих 3.865 који примају пензију у износу од 145 до 283 еура не би могли својим примањем да подмире трошкове борвака у установи за смјештај старих.

Како је "Дану" саопштено из Центра за рад и социјално старање смјештај у Дому старих, покретног старијег лица, стаје 300 еура, а смјештај непокретног лица стаје 450 еура. Како већина пљеваљских пензионера, њих 3. 865, прима пензију у износу од 145 до 283 еура, неопходно је да боравак у Дому старих финасијски дотира родбина или да се уз пензију узме и дио имовине лица које би се смјестило у ову геронто установу.

Дознали смо да најчешће родбина прихвата да дотира који се мјесечно крећу до 100 еура, а у другим случајевима се дешава да се узима дио имовине ако лице посједује имовину. Уколико лице нема никаква примања држава финасира боравак са 200 еура, а остатак се дотира из средстава установе или опет од имовине тог лица.

У сваком случају ситуација није добра за пљеваљске пензионере који имају изузетно ниска примања, односно нису у могућности да са сопственом пензијама финасирају боравак у Дому старих.

-Када су у питању примања наших пензионера, највише је оних који примају пензију у износу од 179 до 283 еура. Са овим пензијама имамо чак 2.016 пензионера. Имамо и 912 пензионера који примају пензије од 145 еура, односно то су пензионери са најнижим примањем у Црној Гори.Имамо и 937 пензионера који примају пензије у износу од 147 до 179 еура. Док 1.975 пензионера прима пензију у износу од 283 до 500 еура - истиче предсједник пљеваљског Удружења пензионера Вукадин Дамјановић уз напомену да се ради о подацима који се утврђују на крају године.

Он наводи да у Пљевљима има и 691 пензионер са примањем од 500 до хиљаду еура.

-Преко хиљаду еура прима свега шест пензионера у Пљевљима - каже Дамјановић.

Према званичним статистичким подацима, пензионери у Пљевљима су најбројнија групација, јер од 31 хиљаду становника, колико је било на попису 2011. године, шест и по хиљада је пензионера. Просјек старости пљеваљског становништва је давно прешао 40 година, а у граду на Брезници све је више оних који траже помоћ геронтодомаћица за бригу у старијим члановима домаћинства.

Велики проблем је када су у питању стара лица чија су дјеца давно отишла из Пљеваља и нијесу у могућности да финасирају особље које би им пазило родитеље, а родитељи имају изузетно ниска примања па нијесу у могућности да сами плате ту услугу или борвак у Дому за старе.

- Лоша и пљачкашка приватизација пљеваљских предузећа довела је до отпуштања радника. Данас ти радници, који нијесу могли имати довољно стажа, имају прениске и минималне пензије. Практично имали су веома тежак живот у неким средњим годинама и данас имају несигурну старост- саопштено је из пљеваљског Одбора Нове српске демократије уз позив Влади да се убудуће води рачуна о повећању пензија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:42