Приобални пут поплављен канализацијом / К.М.
06/04/2022 u 07:30 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проблеми с колектором у Херцег Новом: Милиони утрошени, а приобаљем теку фекалије

Већ смо имали четири велика квара на колектору у Ђеновићима и Бијелој. Након недавно санираног квара у Ђеновићима, појавио се нови-стари проблем у Бијелој, код хотела „Делфин“, каже директорка предузећа Водовод и канализација

Недавне обилне падавине изнова су изнијеле на површину све мањкавости колектора, којег је турска фирма "Ћелтикћоглу" градила "као Скадар на Бојани" и који још увијек није технички примљен. Најкритичније је било у Бијелој, у чијем се приобаљу из шахти изливала морска вода скупа са фекалијама и тоалет папиром. Мјештани, који су се обратили нашем листу, тврде да је слика утолико гора због тога што се све то дешава у непосредној близини хотела компаније "Царине", који имају иностране госте. Тврде да ове више него неугодне појаве нису поштеђени ни током љетних мјесеци, а да надлежни непрестно пребацују "лопту" једни другима, не рјешајући проблем за чије су рјешење грађани платили преко 20 милиона еура. Оливера Доклестић, директорка предузећа "Водовод и канализација", нагласила је да је то предузеће у више наврата упозоравало на веома лоше стање колектора на ривијери.

- Већ смо имали четири велика квара на колектору у Ђеновићима и Бијелој. Након недавно санираног квара у Ђеновићима, појавио се нови-стари проблем у Бијелој, код хотела "Делфин". Претпоставља се да је до деформације профила дошло усљед превеликог притиска од тешких возила која су пролазила саобраћајницом, у чијем трупу је колектор, док још није био постављен завршни слој асфалта, па је цјевовод и надслој пијеска и шљунка добио додатно набијање тешким возилима у кретању, казала је Доклестић.

Огромни трошкови

Зарић истиче да, уз екипу која ће с доћи да снима стање, долази и судски представник у циљу обезбјеђења доказа. Компанији "Ћелтикћоглу" која је ангажовала и подизвођаче за инсталацију колекторске мреже дуж ривијере досад је исплаћено 18,5 милиона еура, а Општина и преко два милиона еура пенала.

-Њима је исплаћено скоро све по уговору. Њемачком "Далему" смо претплатили. Њима је за надзор за постројење и колектор ишла мјесечна накнада по 42.000 еура, за оно што нису одрадили. Нису више присутни. Раскинули смо уговор и са Водакомом, којем смо плаћали 10.000 мјесечно. Водаком је послодавац "Далему", објаснио је Зарић.

Доклестић је истакла да је проблем с колектором евидентиран у извјештају комисије која је 2019. урадила детаљну експертизу стања од Мељина до Бијеле, као и да је на проблем тада указано извођачу радова турској фирми "Ћертићоглу" и њиховом подизвођачу никшићкој фирми "Семпер". Пред почетак епидемије ковида "Семпер" је извршио замјену цијеви у дужини од око 6 метара и на томе се завршила сва санација.

-У међувремену, постојећи хаварни испуст, којим би се могла евакуисати отпадна вода из колектора, затворен је изграђеним мулом. На тај начин је стављен чеп на једино могуће спасоносно рјешење пражњења канализације у море. Извођач радова је, приликом санације, девастирао и дио хаварног испуста на копну и онемогућио га за кориштење, казала је Доклестић.

Поднијете кривичне пријаве, у припреми тужба против турске компаније

Друштво за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре и предузеће Водовод и канализација су прије годину и по поднијели кривичну пријаву против одговорних.

-За преваре, за нанесену штету, за фалсификоване службене изјаве. Они су издавали привремене ситуације које нису биле вјеродостојне. То је "Далем", као надзорни орган, потписивао. То су огромне, несхватљиве грешке. Кривична пријава поднијета је и против Водакома. У току је прикупљање доказа за припрему тужбе против компаније "Ћелтикћоглу". Имамо намјеру да их тужимо и да покушамо да наплатимо бар дио штете, најавио је Зарић.

Радници Водовода препумпавају мјеста загушења до прве сигурне шахте из које вода несметано отиче. Санацију колектора треба да води Друштво за изградњу нове канализационе и водоводне инфраструктуре, поручили су из Водовода.

Милан Зарић, директор поменутог друштва, обећао је да ће компанија "Брив констракшн", наредне седмице почети санацију квара на колектору у Бијелој. Ријеч је о дионици на којој је и прије двије године оштећена главна цијев и која је замијењена тек након два мјесеца. Указује да пројекат након 10 година није доведен до краја и да колекторски систем још није технички примљен.

-Недавно смо свједочили еколошкој катастрофи. Што је најтужније, "Ћелтикћоглу" је прије двије године са својим подизвођачима санирао тај проблем који је био исте природе и он се поново десио. Поново је то надзор, фирма Далем", потписала тако нестручно. Ангажовали смо компанију "Брив" да овог пута одрадимо онако како треба. Биће укључени и рониоци- казао је Зарић.

К.М.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:10