Налазиште мермера у дијелу планине Жољевице / -Д.Ј.
20/06/2022 u 07:59 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прођоше три деценије, а о производњи мермера у Андријевици ни помена

Катастрофа је што уопште није пронађен начин да се овдје поново активира неки вид производње иако за тако нешто постоје оправдани предуслови, а они који управљају државним ресурсима треба да знају да би то био добар развојни замајац – сматра мјештанин Миго Чукић

Мјештани неколико андријевичких села затражили су од надлежних државних институција да коначно изнађу могућност за поновно отварање погона за производњу мермера у подножју планине Жољевице. Истичу да су убијеђени да би на мјесту старе фабрике, која је дуги низ година ван сваке функције, уз ангажовање одређеног броја радника могла да се успостави рентабилна производња, само ако за тако нешто постоји воља оних који управљају државним ресурсима.

”Моћницима у последњих 30 година није одговарало да било шта ради на сјеверу Црне Горе, па ни погон мермера у нашем крају како би лакше манипулисали народом, оцјењује Бранко Кастратовић

– "Мермер" је као успјешна фирма радио годинама користећи налазишта мермера у дијелу планине Жољевица. У свом посједу погон је имао имовину која се могла мјерити милионима еура. Ту су својевремено ухљебљење пронашли бројни људи из околних села. Међутим, неко је намјерно затворио производне погоне и фирму препустио пропадању, док су радници завршили на бироу рада, од којих многи више нијесу међу живима. Послије свега остали су само остаци бишег погона који ничему не служе. Катастрофа је што уопште није пронађен начин да се овдје поново активира неки вид производње иако за тако нешто постоје оправдани предуслови. Зато апелујемо да се то коначно учини, јер они који управљају државним ресурсима треба да знају да би то био добар развојни замајац за овај крај – сматра мјештанин Трешњева Миго Чукић.

Банка распродаје имовину за 54.000 еура

Некадашњу имовину "Мермера" једна од банака је недавно продавала за 54.000 еура. Ради се о пословним објектима величине 1.291 метар квадратни и земљишту које заузима простор од 12.900 метара квадратних. Из локалне управе наводе да се ради о имовини која је одавно прешла у приватно власништво и да Општина над њом нема никаквих ингеренција.

– У "Мермеру" је спроведена погубна приватизација, док је вриједна имовина препуштена константном пропадању. Упознати смо да једна од банака продаје ту преосталу имовину која је претходно припадала неком од инвеститора који ништа није урадио да се тамо организује неки вид производње – навели су из локалне управе.

Предузеће "Мермер" је формирано у другој половини прошлог вијека, Успјешно је радило дуги низ година, све док прије више од три деценије није почело да запада у дугове. Уз упошљавање 140 радника, поред експлоатације мермера, ово предузеће се некад бавило трговином на велико и мало, транспортом и финалном обрадом дрвета. Мјештани истичу да су од свега остали само рунинирани објекти који се налазе у приватном власништву.

image

Остаци некадашњег погона за производњу мермера

-Д.Ј.

– Људи из нашег села су овдје радили и тако хранили своје бројне породице. Погон је успјешно радио иако тадашња технологија није достизала данашњи ниво. Мермер се цијевима уз велике напоре допремао до постројења. Данас кад имамо моћну и савремену механизацију од производње мермера нема ништа. Све је стало, ништа не ради, зато се народ и сели. Био би ред да се неко коначно сјети да без производње нема напретка и да и народ овога краја има право на живот. Имамо ресурсе, али они који се питају очигледно неће да их ставе у функцију развоја локалне заједнице – истиче мјештанин Забрђа Будо Божовић.

Рудокоп заинтересовао Словаке

Интересовање за активирање новог рудокопа у Жољевици недавно су исказали и неки кинески инвеститори, али су на крају рекли да није прави моменат да инвестирају у Црну Гору. Послије тога процурела је вијест да је андријевички мермер привукао пажњу одређених фирми из Словачке и да постоји могућност да они отпочну неки вид производње на поменутом локалитету. То су нам недавно потврдили и одговорни из локалне управе, наводећи да, ипак, треба сачекати да се распише тендер.

– Настојимо да у разговорима са озбиљним инвеститорима изнађемо могућност за валоризацију налазишта мермера у Жољевици – саопштили су из Општине Андријевица.

Бројни инвеститори, како домаћи, тако и страни мјеркали су поменута налазишта мермера у Андријевици, али су сви углавном одустајали због неповољног привреднг и политичког амбијента који је владао у Црној Гори. То потврђује и мјештанин Бранко Кастратовић, додајући да има утисак да је неко намјерно саботирао поновно активирање експлоатације мермера из дијела планине Жољевице.

– Моћницима у последњих 30 година није одговарало да било шта ради на сјеверу Црне Горе, па ни погон мермера у нашем крају. Тим моћницима је одговарало што сиромашније друштво да би лакше манипулисали са народом. Сматрам да послије свега држава треба да увиди да је ово подручје због таквог односа препуштено константном пропадању и да без производње нема напретка. Зато, по ко зна који пут, апелујемо да се озбиљно размотри могућност о рационалном искоришћавању налазишта мермера који се налазе изнад наших села – навео је Кастратовић.

Предузеће "Мермер" је прије тридесетак година, због значајних потраживања одређених повјерилаца, доживјело увођење стечаја. У међувремену један београдски инвеститор је, у партнерском односу са Општином Андријевица, купио имовину "Мермера" формирајући притом предузеће под називом "Андример". То предузеће је више пута уступано под закуп одређеним инвеститорима, да би на крају било продато једној грчкој компанији, која никад испод Жољевице није организовала неки вид производње, иако је за тако нешто подигла кредит стављајући имовину предузећа као хипотеку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 15:25