Virus korona / - (Фото: PROFIMEDIA)
31/10/2021 u 06:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Произвођачи вакцина спречаваjу донациjе сиромашним

Према истраживању тима емисиjе “Контрасти”, наjвећи отпор донирању вакцина пружа америчка компаниjа Модерна

Њемачка Влада страхуjе да ће ускоро морати да уништи велике количине вакцина против короне. Притом jе наjављено и управо потврђено да ће Њемачка своjе вишкове донирати сиромашњим земљама у оквиру инициjативе Уjедињених нациjа – Ковакс – и то до краjа године, 100 милиона доза вакцине.

Међутим, Њемачка jе до сада донирала само 17,6 милиона доза произвођача АстраЗенека. Наjвећи примаоци су Виjетнам са 2,6 милиона, затим Украjина, Египат и Гана са по 1,5 милиона доза, речено jе из Министарства здравља њемачке, преноси лист Велт, јавља Дојче Веле.

Произвођачи других вакцина очигледно намећу услове коjи онемогућаваjу да се вакцине донираjу сиромашниjим земљама.

Произвођачи вакцина имаjу право вета

Ово произилази из писма државног секретара Томаса Штефена из Министарства здравља упућеног Европскоj комисиjи, коjе jе доступно ТВ магазину “Контрасти” jавног сервиса АРД, пише на порталу jавног сервиса, тагесшау.

У писму од 18. октобра Штефен критикуjе понашање произвођача вакцина коjе не погађа само њемачку: “Ускоро ћемо се суочити са ситуациjом у коjоj неке земље мораjу да униште велике количине вакцина коjа су хитно потребне другим земљама.”

Уговори коjе jе Комисиjа ЕУ прошле године закључила са произвођачима вакцина даjу тим компаниjама де факто право вета када се вакцине дистрибуираjу трећим земљама. То значи да произвођачи мораjу да пристану на те уговоре о донирању коjе на примjер њемачка склапа са неком другом земљом.

Неке компаниjе очигледно бескрупулозно експлоатишу могућност вета. Штефен у поменутом писму каже произвођачи “диктираjу минималне циjене” или захтиjеваjу од прималаца “претjеране компензациjе за разлику у циjени”.

Такође jе “неприхватљиво”, пише Штефен, да те фармацеутске компаниjе покушаваjу да забране дистрибуциjу вакцина преко међународних организациjа. На примjер међународне организациjе као што су “Љекари без граница” укључене су у кампању вакцинациjе у афричким земљама.

Афричка униjа купуjе велике количине вакцина

Њемачки портал за љекаре “ерзтеблат” пише да ће Модерна Афричкоj униjи испоручити до 110 милиона доза вакцине. Првих 15 милиона требало би да буде испоручено до краjа године.

Комесар Афричке униjе (АУ) за корону, Стриве Масиjива рекао jе на конференциjи за штампу да jе до сада АУ испоручено 17 милиона доза различитих вакцина против короне. Афричка униjа има 55 држава чланица и централно купуjе вакцине за земље Униjе коjе претходно мораjу да их наруче.

У Африци, са популациjом од 1,3 милиjарде људи, до сада jе у потпуности вакцинисано само око пет одсто становништва. Процjењуjе се да jе за вакцинациjу око 60 одсто популациjе потребно око 1,6 милиjарди доза.

Комерциjални интереси спрjечаваjу донациjе вакцина

Према инсаjдерима из фармацетуске индустриjе, позадина финансиjских захтjева произвођача вакцина – су комерциjални интереси: било коjа доза коjа се бесплатно донира из њемачке у Африку, на примjер, тамо се више не може продати, чак ни по нижоj циjени.

Према истраживању тима емисиjе “Контрасти”, наjвећи отпор донирању вакцина пружа америчка компаниjа Модерна. Према њемачком министарству здравља у међувремену су потписани оквирни споразуми између Ковакса и фирми Баjонтек-Фаjзер као и Џонсон & Джонсон. Са Модерном се jош увиjек преговара.

Произвођачи захтиjеваjу “минималне циjене” или исплате компензациjе – поред циjене коjу су земље ЕУ уговориле и платиле за наручене вакцине. За дозу вакцине произвођача Модерна, на примjер, ЕУ плаћа наводно око 19 еура.

Са становишта америчке компаниjе Модерна, смањили би се приходи на уносном тржишту у ЕУ за допунске вакцинациjе: што мање њемаца прими прву и другу вакцину Модерне, мање jе тржиште за допунске вакцинациjе у богатоj њемачкоj. Према званичном одобрењу, мРНА вакцине се “поjачаваjу” давањем треће дозе исте врсте вакцина.

Као и много тога битног у вези са уговорима вриjедним милиjарди – не зна се колику компензациjу траже поменуте фармацетуске фирме.

Државни секретар Штефен у свом писму говори само о “претjераним” захтjевима. Износ тражених “минималних циjена” такође ниjе jавно доступан.

Ту би могло да помогне саопштење за штампу америчког произвођача Модерна од 12. октобра: тамо се каже се да jе инициjатива Коваксу у просjеку платила мање од десет долара (8,58 еура) по дози и да ће трећа вакцина бити понуђена за око пет долара (4,29 еура).

Произвођачи вакцина неће да даjу информациjе новинарима

Тим новинара њемачког jавног сервиса jе затражио коментар од Модерне. Међутим, америчка компаниjа ниjе одговорила на конкретна питања. Модерна jе само навела да компаниjа “у принципу не може да коментарише могуће или текуће разговоре са институциjама и владиним агенциjама”. Джонсон & Джонсон уопште ниjе одговорио на захтjев новинара.

Ни Баjонтек – са сjедиштем у Маjнцу – ниjе одговорио на питање да ли jе Баjонтек-Фаjзер захтиjевао компензациjу и, ако jесте, у ком износу су те исплате одобрене. Умjесто тога, ова фармацетуска компаниjа упућуjе на њемачко министарство здравља.

њемачка има и имаће огроман вишак вакцина

њемачко министарство здравља жели да донира 50 милиона доза такозваних векторских вакцина компаниjа АстраЗенека и Джонсон & Джонсон и 50 милиона доза мРНА вакцина произвођача Баjонтек-Фаjзер и Модерна.

Према писму државног секретара Штефена, у новембру треба да буде донирано дест милиона доза вакцине Баjонтек-Фаjзер, и око 40 милиона доза вакцине Модерна. Jер Њемачка би по наруџби у четвртом кварталу требало да добиjе испоруку чак до 47 милиона доза Модерне. Та количина jе уговорена 2020. године – из предострожности – али толико вакцина дефинитивно више нису потребне њемачкоj.

А за трећу вакцину у Њемачкоj – нема бриге. Према министарству здравља, Њемачка ће 2022. добити укупно 256 милиона доза вакцине од свих одобрених произвођача, пише на порталу jавног сервиса, тагесшау.

ЕУ jе донирала или извезла милиjарду доза вакцине

Да подсjетимо: Европска униjа jе за десет мjесеци извезла више од милиjарду доза вакцине против короне у земље широм свиjета, рекла jе недавно у Бриселу предсjедница комсиjе ЕУ Урсула фон дер Леjен.

Од децембра 2020. вакцине су испоручена у више од 150 земаља – укључуjући Jапан, Турску, Велику Британиjу и Бразил.

Око 87 милиона доза послато jе у земље са ниским и средњим приходима кроз инициjативу Ковакс. Међутим под коjим условима се те вакцине извозе – ниjе познато.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:11