Плавска депонија / -Јововић
28/09/2021 u 06:29 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пројекат изградње регионалне санитарне депоније за сјевер ЦГ и даље мртво слово на папиру

Проблем одлагања комуналног отпада може се трајно ријешити једино ако се изграде регионална санитарна депонија и рециклажни центар за неколико општина, нагласио је директор беранског Комуналног предузећа Саво Вучетић

У последње двије деценије из Владе Црне Горе је константно најављивано да ће се за потребе општина са сјевера градити регионална депонија за одлагање комуналног отпада. У том правцу је још 2010. године локација Васове воде, која се налази на око два километра од Берана, била одређена за ту намјену. Радило се о вишемилионском пројекту који је остао само мртво слово на папиру, јер су мјештани Берансела, потпомогнути бројним невладиним организацијама и удружењима, успјели да спријече његову реализацију, уз образложење да би регионална депонија на том мјесту негативно утицала на здравље локалног становништва.

”Ако желимо у Европу, онда морамо градити регионалну депонију са рециклажним центром, и то уз поштовање свих савремених параметара који прате ову област – нагласио је Нихад Цановић

Иако је, уз улагање од око милион и по еура, била урађена пројектна документација за изградњу депоније на Васовим водама, из Владе Црне Горе је, након упорних протеста мјештана и промјене локалне власти у Беранама, 2014. године саопштено да се одустаје од тог пројекта и да се на поменутој локацији више неће истоварити ниједан камион отпада. Након тога није се дошло до одговарајуће локације за изградњу регионалне санитарне депоније за општине на сјеверу, иако је то у препорукама Европске уније, које се тичу заштите животне средине, изричито захтијевано. У тим препорукама је назначено да у оквиру регионалне депоније треба градити и рециклажни центар гдје би се вршила селекција отпада и производио одређени енергент који има вишеструко корисну намјену. Због неизградње регионалне депоније, ниједна општина на сјеверу није на адекватан начин ријешила питање одлагања смећа већ су сва комунална предузећа прибјегавала привременим и алтернативним рјешењима, која се у доброј мјери косе са европским стандардима. Из тих предузећа наводе да се ради о сложеном питању које захтијева већу посвећеност надлежних државних институција.

image

Депонија изнад села Рујиште

-Јововић

– Беране је годинама било препознато по неријешеном питању одлагања комуналног одпада. Тако су слике града затрпаног смећем годинама обилазиле свијет, док се локално становништво противило изградњи санитарне депоније на Васовим водама. Промјеном локалне власти у Беранама 2014. године пронашли смо алтернативно рјешење за одлагање смећа на начин што смо изнад села Рујиште дошли до локације за ту намјену. Од тада град је постао чист, јер наше екипе свакодневно транспортују отпад на поменуту локацију удаљену од града преко тридесет километара. Међутим, то је само привремено рјешење, јер се проблем одлагања комуналног отпада може ријешити трајно једино ако се изграде регионална санитарна депонија и рециклажни центар за неколико општина. За тако нешто потребна је већа посвећеност државе, која до сада није показала потребну спремност за реализацију овог крупног и изузетно значајног пројекта – нагласио је директор беранског Комуналног предузећа Саво Вучетић.

image

Неуређене депоније

-Јововић

С њим је сагласан и директор Комуналног предузећа из Андријевице Миго Чукић, нагласивши да је изградња регионалне депоније најбоље рјешење за одлагање отпада.

– Можда смо ми у читавом октружењу на најбољи начин ријешили одлагање отпада, с обзиром на то да се наша депонија налази на мјесту које је добро припремљено за ту намјену. Поред те депоније која се, недалеко од регионалног пута, налази у мјесту Сућеска, гради се и трансфер станица за прераду отпада. Но, све то није довољно да би се одговорило неким високим стандардима за ову област. Зато смо и ми сагласни с оцјенама стручњака који тврде да се неоправдано касни с изградњом регионалне санитарне депоније која рјешава овај проблем – навео је Чукић.

Смеће из Петњице путује у Рожаје

У немогућности да пронађу одговарајућу локацију за одлагање смећа, петњичка локална управа била је приморана да, уз потписивање одређеног уговора, пронађе фирму која годинама отпад из Бихора транспортује у Рожаје.

– Ми годинама покушавамо да пронађемо адекватну локацију за инсталирање депоније. Међутим, гдје се год крене појави се неки ограничавајући фактор. Зато смо и даље приморани да отпад транспортујемо у Рожаје, што изискује велике трошкове. То није трајно рјешење. Рјешење је свакако изградња регионалне санитарне депоније. Није добро што се оволико дуго касни с реализацијом тог пројекта који није макао од почетка. Ово питање заслужује велику озбиљност Владе, јер локалне управе због огромних улагања, која прате назначени пројекат, нијесу у могућности да то саме ријеше – нагласио је предсједник Општине Петњица Самир Аговић.

Да тренутна рјешења за одлагања отпада нијесу добра, потврђује и предсједник Општине Плав Нихад Цановић додајући да се нада да ће ово питање убрзо почети да се третира онако како то Европска унија налаже.

– Отпад са подручја Плава и Гусиња годинама се одлаже на локацији званој Јерина.Та депонија није оно што тражи Европска унија. Зато, ако желимо у Европу, онда морамо градити регионалну депонију са рециклажним центром, и то уз поштовање свих савремених параметара који прате ову област – нагласио је Цановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:29