/ Фото: Дневне новине Дан
08/07/2021 u 06:54 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Пројекат вијека": Мјештани никшићког насеља платили прикључке за воду које немају

Мјештани Мјесне заједнице Петровићи и Враћеновићи огорчени на бивше челнике Министарства пољопривреде и Општине Никшић

Градњу водовода за Мјесне заједнице Петровићи и Враћеновићи бивши челници Министарства пољопривреде и Општине Никшић прогласили су "пројектом вијека" јер је у овим иначе безводним крајевима напокон ријешен горући проблем мјештана.

Међутим, двије године од свечаног отварања, мјештани су суочени са сувим славинама и огорчени на Водовод и канализацију што им не одговарају на позиве и макар појасне због чега последњих двадесетак дана немају воде. Нови водовод у Враћеновићима је свечано отворен у децембру 2018. године, а прикључке је добило око 200 домаћинстава.

– Били смо срећни кад смо добили водовод и тај смо дан и ми прогласили даном вијека за овај крај. Међутим, кратко смо се радовали. За разлику од прошлог, овог љета воде више нема но што је има, а и кад дође притисак је слаб. За два прикључка сам платио скоро хиљаду еура, ваљда имам право да знам шта је проблем. Сигурно је да нећу толерисати овакву ситуацију, тражићу одштету – каже мјештанин Горњих Пилатовца Рајко Шекарић.

Алексић: Биће рестрикције

Из градског Водовода нијесу јуче одговорили на питања "Дана", а представник Мјесне заједнице Враћеновићи Ратко Алексић каже да је био укључен у цијели пројекат градње водоводне мреже, те да је највећи проблем у прекомјерној потрошњи воде.

Водовод у том мјесту је дио система у Петровићима, а вода се пумпама за обје МЗ црпи из Билећког језера. Усисна пумпа је, појаснио је он, на 340 метара надморске висине, а вода се спроводи на коту од 1.035 метара.

– Разговарао сам са неким мјештанима јуче и појаснио им шта је проблем. Потрудићемо се да сви буду обавијештени. Због поправке електро-мреже струје није било два дана, што је уз огромну потрошњу проузроковало проблеме у водоснабдијевању. Одлучено је да се почне са рестрикцијама од 21 сат до 8 ујутро како би пумпе могле несметано да радити и припуне базене. Видјећемо како ће то функционисати – истакао је Алексић.

Двадестак мјештана неколико села и заселака Враћеновића у уторак поподне су због проблема са водом зборовали јер се, како су "Дану" казали, из Водовода, упркос бројним позивима и молбама, не оглашавају, нити у том крају има њихових радника да макар провјере због чега су проблеми настали.

image
Фото: Дан

– У Враћеновићима се увијек лијепо било фотографисати, пресјећи неку врпцу, отворити неки пројекат у предизборним кампања, а проблеми нам остају и повећавају се. Тако је и са водоводом. Домаћини су уложили средства и у прикључке, а онда и у повећање призводње, све на рачун воде. Међутим, у предизборним кампањама неко је у овом пројекту направио низ грешака, а ми сад тражимо да се оне исправе и да то ураде стручни људи да више не бисмо трпјели штете – огорчен је Здравко Комар из засеока Мокри До.

Суве славине отјерале археологе

У мјесном центру Петровића 18 домаћинстава, казала нам је мјештанка Рада Поповић, користи воду са нове мреже.

Воде немају данима, или са славине само "капље".

– Овдје је објекат гдје су смјештени археолози који истражују локалитет Црвена стијена. Прије неколико дана смо испратили групу од њих тридесетак, и кад смо их питали кад ће опет доћи рекли су да неће јер нијесу имали воде ни за основне потребе. Очекујемо другу екипу археолога, али не знамо да ли ће доћи у оваквој ситуацији. Од тих људи овај мјесни центар је живнуо, куповали су домаћу храну. Сад нити имамо воде, нити странаца да нам припомогну. Камо среће да водовод нијсмо ни добијали кад је овако. Нека нам врате паре за прикључке или обезбиједе уредно снабдијевање – казала је Поповићева.

Томислав Баћовић из тог мјеста каже да је ове године, на рачун новог водовода, засијао четири дулума кромпира и уложио већи новац како би на јесен очекивао зараду.

– Немам воде и буквално сам пропао са производњом, сигурно ћу тражити одштету од Водовода. Док није стигла нова мрежа користили смо бистијерне које смо доласком воде запустили, сад их морамо активирати за шта нам је такође потребан новац – казао је Баћовић.

Бистијерне су биле спас за домаћинства у Враћеновићима која су воду до прошле године по повољним условима могла купити у сусједној Билећи. Од ове године преко оближњег и јединог граничног прелаза Делеуша цистерне са водом из Билеће не могу у Враћеновиће.

– На добро се лако навићи, а ми у Враћеновићима мало смо добра имали. Понадасмо се у нови водовод којег имамо, али као да га немамо. Сад нам ваља бистијерне обновити, пречистити, долити воде која је из Никшића пет пута скупља него из Билеће. Да се барем хоће неко из Водовода појавити да нам објасни у чему је проблем, разумјели бисмо и помогли да се ријеши. Њихово ћутање није начин и ми смо се окупили да искажемо револт и поручујемо им да ово није никаква политика, но наше животно питање – каже мјештанин Јанко Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:19