/ - UPSUL
12/08/2023 u 07:48 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pronašli gliser koji je bura otkinula sa veza u Sutomoru

U popodnevnim časovima Pomorsko-operativni centar (POC) Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je primio informaciju da se prethodne noći, pod uticajem jakog sjevernog vjetra u sutomorskom zalivu sa veza otkinuo gliser dužine sedam metara sa unutrašnjim motorom

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) iskoristila je akciju portage za nestalim plovilom, a koje je moglo predstavljati opasnot za plovidbu na Crnogorskom primorju, da u praksi testira kapacitete i procedure svoje Služba traganja i spasavanja na moru (SAR).

Naime, u popodnevnim časovima Pomorsko-operativni centar (POC) Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je primio informaciju da se prethodne noći, pod uticajem jakog sjevernog vjetra u sutomorskom zalivu sa veza otkinuo gliser dužine sedam metara sa unutrašnjim motorom, što predstavlja opasnost za učesnike u pomorskom saobraćaju.

image
- UPSUL

Prema riječima načelnika Službe traganja i spašavanja u UPSUL-u, Žarko Lukšić, odmah se otpočelo traganje putem radarskog sistema glisera koji se nije kretao, pa ga je bilo teško locirati.

- Formirana je SECURITE poruka za sve plovne objekte da obrate maksimalnu pažnju i, ukoliko uoče izgubljeno plovilo, odmah obavjeste POC. Uz koordinaciju UPSUL sa svim službama - Mornaricom Vojske Crne Gore, Sektorom granične policije i Lučkom kapetanijom Bar, došlo se na ideju da se angažuje helihopter FRONTEX-a, koji se uputio iz Barija u Crnu Goru kako bi učestvovao u traganju za plovilom - kaže Lukšić.

On kaže, da je u isto vrijeme, nekoliko plovnih objekata, koji su dolazili ili odlazili iz Crne Gore, su kontaktirani od strane Pomorsko operativnog centra da na svom putu podignu budnost.

- To upozorenje je rezultiralo srećnom okolnošću da posada jahte ”La La Land” koja je došla iz pravca Otrantskih vrata, uoči narandžasto-bijeli gliser na otprilike devet nautičkih milja od Bara. Helikopter FRONTEX-a se odmah uputio na tu lokaciju i potvrdio da se radi o izgubljenom gliseru, a spasilački čamac SAR-1 je isplovio ka poziciji, nakon čega su sa vlasnikom plovila na sopstveni pogon krenuli ka Baru - objašnjava Lukšić kako je tekla akcija.

Lukšić sa zadovoljstvom ističe da je akcija bila prilika da se testira SAR sistem u cilju traganja za nestalim plovnim objektom, kao i upotreba radarskih sistema i, što je vrlo važno - angažovanje plovila u prolazu, koja su dužna da, po nalogu pomorskih vlasti, učestvuju u pružanju međunarodne pomoći u smislu observacije morske površine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 20:41