Шеваљевић, Ковачевић и Јокић јуче у сали СО / Б.М.
19/03/2022 u 06:58 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пропао још један покушај одржавања сједнице СО Котор; Шеваљевић: Мала група одборника држи град у шаци

На питање „Дана” да ли су у Котору могуће нове коалиције потпредсједник Општине из редова УРА Небојша Шеваљевић, поручио је да је „све могуће”

Сједница Скупштине општине Котор ни јуче није одржана јер се у сали нијесу појавили одборници Коалиције За будућност Котора (ЗБК), Жељко Кнежевић (НДС) и Слободан Лазовић (ПЗП), због чега није било кворума за рад.
- Још jедном два одборника ДФ-а Слободан Лазовић и Жељко Кнежевић нису присуствовали сjедници као и представници опозициjе, што jе шести пут заредом - констатовала jе предсjедница СО Котор, Маjа Мршуља и додала да ће у складу са пословником већ у понедјељак заказати колегиjум предсjедника Скупштине, када ће поново бити одређен термин покушаjа наставка одржавања VIII и почетак IX сjеднице.

image

Празне клупе у сали Скупштине општине Котор

Б.М.

- У обавези сам да обавиjестим Министарство jавне управе да нисмо одржали засиjедање локалног парламента, а они ће предузети радње у складу са своjим надлежностима. За очекивати jе да Влада у наредном периоду да одређени рок за одржаванње сjеднице- рекла jе Мршуља.

Из Грађанског покрета УРА најављено је да ће коалиционим партнерима понудити предлог изласка из кризе и деблокаде локалног парламента. Иначе, ГП УРА уз Демократе и ЗБК у древном граду чини владајућу већину. Потпредсједник Општине из редова УРА Небојша Шеваљевић оцијенио је да је Котор "таоц једног дијела коалиције ЗБК".

-Већ данас ће УРА изаћи према коалиционим партнерима са предлогом изласка из кризе и деблокаде парламента. Избори су увијек рјешење. Међутим, наше мишљење је да нису добро рјешење у овом тренутку за град. Март је, мјесец уочи туристичке сезоне, значи имали би кампању у априлу и мају, изборе вјероватно у јуну, а конституисање власти јул-август, што је врло лоше за град. Сматрамо да у СО има довољно одборника који су спремни да раде у интересу града и у том смислу ће бити наша иницијатива - рекао је Шеваљевић.

ДПС и Либерали спремни за изборе

Из опозиционог ДПС-а поручују да град треба "одблокирати" и да су у том циљу расположени за договор, али да прво морају чути са ким, како гласи програм који заступа, колико могу партиципирати у раду будуће локалне управе.

- Уколико до тога не дође спремни смо за изборе, каже предсједник Клуба одборника ДПС у СО Жељко Аврамовић. Он је, између осталог, рекао да од ГП УРА очекују да виде њихов предлог.

-С обзиром на то да ћемо им бити подршка на државном нивоу, па ће то бити прилика да сагледамо како ће се они понијети према нама на локалном. Демократе су закопчане до грла; морају изаћи са својом платформом, али и промијенити досадашњу реторику у односу на ДПС- казао је Аврамовић. Предсједник ООЛП и одборник Видо Драшковић, казао је да су Либерали спремни за изборе "уколико се не пронађе друго рјешење".

На питање "Дана" да ли су у Котору могуће нове коалиције поручио је да је "све могуће".                              

- Не знам да ли је ријеч о новим коалицијама, али ми ћемо покушати да деблокирамо град на начин да не дозволимо да једна мала група одборника држи град у шаци и да практично они изазову изборе. Сматрамо да прије ванредних избора треба размотрити неке друге варијанте. Наравно, све зависи и од става других партија - казао је Шеваљевић не желећи да конкретизује о којим се партијама ради.

Иначе, одборници ДФ-а Кнежевић и Лазовић своје присуство сједницама СО условљавају реорганизацијом Културног центра "Никола Ђурковић", односно да се тој јавној установи повјери организација Фестивала позоришта за дјецу и Међународног фестивала "КоторАрт". Предсједник Владимир Јокић у међувремену је у име Општине Котор потписао споразум са ресорним министарством и ДОО "КоторАрт Фестивал" које је и досад организовало ове манифестације.

Јокић је јуче саопштио да су прошле седмице, прије претходног покушаја одржавања засијадања, дали предлог "за она питања која су била од значаја у оквиру тих политичких разговора, али да до данас немају одговор".

- Што показује неку врсту неспремности намјере да ово функционише на адекватан начин. Та намјера и неспремност исказана је од стране два одборника Демократског фронта који заједно са опозицијом, предвођеном ДПС-ом, настављају бојкот Скупштине. На тај начин једину ствар коју успијевају да ураде јесте да блокирају град - изјавио је Јокић и изразио увјерење да у Котору постоји снага да се препозна и очува јавни интерес.

- Демократе, ни ја као носилац листе, али ни остатак владајуће коалиције 15 од 17 одборника, није изашао на изборе да би на данашњи дан шибицарили политичким интересима већ смо ту да радимо у интересу града - поручио је Јокић и додао да претпоставља да ће министарство припремити информацију за Владу да изда најприје упозорење, а након тога и евентуално распусти СО што би довело до ванредних локалних избора.

- То је прва опција. Друга је да имамо нормално функционисање рада Скупштине у оквиру којег ће се гласати акти који су од интереса за град. То су двије опције које су данас на столу и нема треће - категоричан је Јокић.

Потпредсједник Општине Синиша Ковачевић рекао је "да Уједињеној ЦГ и њеној политици не кумује нико ван Котора, ни из Подгорице, нити из Будве".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 16:41