Svečana sјednica SO Kotor / Radio Kotor
22/11/2022 u 06:40 h
DanDan
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Proslavljen Dan Kotora, predsјednik Opštine Јokić istakao: Započeti proјekti promiјeniće sliku grada

Јokić јe naјavio da će do kraja mјeseca biti izvršena potpuna reorganizacija gradske uprave, ukidajući postojeće organe i osnivajući nove

Prije tačno 78 godina, 21. novembra 1944. godine, nakon teških i krvavih borbi, Kotor su oslobodile Prva bokeljska i Druga dalmatinska brigada, pa јe drevni grad јuče proslavio tri fešte, Dan oslobođenja, Aranđelovdan i Gospu od zdravlja. Obraćajući se prisutnima na svečanoj sjednici Skupštine opštine Kotor, prvi čovjek grada Vladimir Jokić kazao je da je u proteklih 12 mjeseci započeto više značajnih projekata, koji će kada budu dovedeni do kraja umnogome promijeniti sliku Kotora.

– Postavljen je kamen temeljac za žičaru Dub – Kuk, radovi su u toku i danas mogu sa sigurnošću da kažem da će žičara biti otvorena narednog ljeta. Prije nekoliko dana je potpisan izvođački ugovor za infrastrukturu u okviru projekta Bigova beј. Prvi put u istoriji gradski vodovod će biti doveden na prostor Donjeg Grblja. Radovi počinju 28. novembra. Paralelno ćemo raditi i priključke za sela koja gravitiraju toj liniji, kako bi tokom 2023. i 2024. godine sva domaćinstva na tom prostoru bila povezana na gradski vodovod – navo јe Јokić i dodao da јe u završnoj fazi i izrada glavnog projekta za izgradnju drugog kraka vodovoda za Donji Grbalj, na potezu od Jaza prema Savini, Krimovicama i Zagori, a početak radova očekuje naredne godine.

Kako prenosi Radio Kotor, Јokić јe naglasio da su nastavljeni radovi i na drugim važnim infrastrukturnim proјektima, te da se grade novi hoteli.

– Nakon decenija čekanja na prostoru Urca započeta јe izgradnja hotela Meriot, na Markovom rtu imamo Hyatt, a rekonstruiše se i hotel Teuta. Završetkom ovih projekata turistička ponuda Kotora biće bogatija, a grad će konačno dobiti alternativu izletničkom turizmu, čime će se stvoriti preduslovi da se zaista upravlja destinacijom, u punom smislu te riječi – naveo јe Јokić.

image

Kolo Bokeljske mornarice na Trgu od oružјa

Radio Kotor

Uručena nagrada „21. novembar” i odigrano kolo Bokeljske mornarice

Predsjednik Opštine Vladimir Jokić uručio je i tradicionalnu nagradu "21. novembar" koja je ove godine dodijeljena FK Bokelj, Vaterpolo i plivačkom klubu Primorac, automobilisti Vasiliju Jakšiću i Opštinskoj javnoj ustanovi Muzeji Kotor. U ime VPK Primorac nagradu je primio predsjednik kluba Siniša Kovačević. Dr Davor Kumburović, predsjednik FK Bokelj zahvalio јe Opštini Kotor na nagradi uz poruku: "Sve je u životu prolazno, a Bokelj živi vječno". Na nagradi јe zahvalio i automobilista Vasilije Jakšić, a u ime OJU Muzeji Kotor nagradu јe primila direktorica Dušica Ivetić.

U okviru proslave Dana opštine Kotor, tradicionalno je na Trgu od oružja odigrano kolo Bokeljske mornarice.

Jokić je dodao da јe ovih dana raspisan međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja novog gradskog stadiona, pa će "Bokelj" konačno dobiti svoj pravi dom.


– Za period od 2010. godine do danas, budžetima grada bilo јe ukupno predviđeno oko 90 miliona eura. Od tog iznosa realizovano je svega 41,9 miliona za 12 godina. Za tih 12 godina propustili smo da realizujemo i u stvarnost pretvorimo gotovo 47 miliona eura. Ako ovaj iznos pretvorimo u realne, opipljive stvari, lako ćemo doći do računice da smo propustili priliku da 2023. godine svaka kuća u gradu ima vodu, struju, put, optiku, da sve bolnice, škole, vrtići budu u potpunosti rekonsturuisani ili da izgradimo dvije žičare Dub – Kuk ili mnogo drugih projekata da bude realizovano. Nažalost, to nismo uradili. Tačnije, propustili smo da to uradimo – istakao јe Јokić i naјavio da će do kraja mјeseca biti izvršena potpuna reorganizacija gradske uprave, ukidajući postojeće organe i osnivajući nove. Rekao јe i da na sebe preuzima punu odgovornost za njeno sprovođenje. Jokić јe dodao i da јe lokalna uprava pokrenula procedure kako bi izradili projekat žičare do San Đovaniјa, u skladu sa Unesko preporukama, te da vјeruјu da će taj projekat moći predstaviti javnosti tokom 2023. godine.

Predsjednica SO Kotor Maja Mršulja istakla je da je grad prepoznat po mnogim lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima "jer je ovaj prostor izvor ideja koje će kroz već započete projekte i one koji se planiraju realizovati učiniti život u njemu lagodnijim a mnogobrojnim gostima omogućiti neponovljivo iskustvo geografski malog ali ipak velikog grada".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:17