Мјештани више пљеваских села организовали протест / -Б.Је.
04/06/2022 u 06:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест мјештана више села незадовољних реконструкцијом пута Пљевља–Метаљка: Наставак радова на траси или радикализација протеста

Позивамо предсjедника Владе Дритана Абазовића и ресорног министра Ервина Ибрахимовића да обавезно дођу у Пљевља jер се оваj проблем са коjим се суочавам већ четири године мора риjешити - поручио је Глигор Топаловић, предсједник МЗ Буковица

ПЉЕВЉА – Мjештани више пљеваљских села у мјесту Срданов гроб одржали су јуче протест упозорења незадовољни динамиком радова на реконструзкцији путног прваца Пљевља - Метаљка. Они су од премиjера Дритана Абазовића и министра капиталних инвестициjа Ервина Ибрахимовића затражили да нађу начин и наставе реконструкциjу дионице пута коjа jе започета приjе четири године и још није завршена. Мjештани су поручили да ће радикализовати протесте уколико Влада позитивно не одговори на њихов захтjев и подсјетили да је недавно из Управе за саобраћај саопштено да ће радови бити завршени до 31. јула, али да на траси пута ни данас нема никаквих радова.

Предсjедник Мjесне заjеднице Поблаће Горан Лаковић казао jе да су радови прекинути у новембру прошле године, када jе и повучена сва механизациjа.

image

Горан Лаковић

-Б.Је.

- Надали смо се да ће радови почети у марту, али и у jуну нису почели. Када смо недавно добили незваничне информациjе да од радова неће бити ништа онда смо се ми окупили и организовали оваj протест упозорења. Хоћемо да се оваj пут што приjе почне да ради - рекао jе Лаковић и подсjетио да jе пут у лошем стању и да се њим тешко саобраћа с обзиром да велики дио пута ниjе асфалтиран.

-Ја се бавим малинарством али како да из Поблаћа довезем здраву и квалитетну малину овим путем.Могу да довезем само сок или кашу од малина Извођач радова Црнагорапут напустио је радове и оставили све овакво као jесте и као да ми мjештани Буковице, Поблаћа, Потковача, Крћа, Готовуше, Срдановог гроба, не постоjимо. Апелуjемо на одговорне из министарства да дођу да нам обjасне у чему се ради. Да ли jе то нечиjи хир или jе то последица пада Владе па док се нови министар не снађе. Тражимо да нам неко из министарства одговори да ли ће се и када наставити радови на овоj деоници и да ли ће бити завршена и она до Метаљке- истакао је Лаковић и нагласио да ће накнадно одлучити шта ће даље предузети уколико не добију позитиван одговор од Владе.

- Видjећемо какав ћемо одговор добити од надлежних, ако не буде одговора онда ћемо морати и ми нешто радикалниjе да предуземемо али не знамо шта- рекао jе Лаковић.

image

Ненад Рубежић

-Б.Је.

Рубежић: Влада да се посвети проблему и нађе рјешење

Потпредсjедник Општине Пљевља Ненад Рубежић рекао jе да Општина нема никакву ингеренциjу нити jе учествовала у проjектованjу и одабиру извођача, нити jе инвеститор радова, али да ће упутити апел премиjеру да се наставе радови.

- Молио бих да не дође до пролонгирања радова за четири године. Ако извођач раскине уговор молио бих да не испаштаjу грађани већ да се проблем одмах рjешава. Ако дође до раскида уговора онда иде поново пресjек ситуациjе расписивање тендера што ће траjати двиjе три године. Волио бих да се премиjер и Влада посвете овом проблему коjи постоjи и коjи треба да се риjеши. Нека нађу релевантне људе коjи ће то урадити - истакао је Рубежић.

Предсједник МЗ Буковица Глигор Топаловић каже да су околна села због недовршених радова на реконструквцији пута још више удаљена од града. Истакао је да путовање од Буковице до Пљеваља сада траје сат времена више, односно три сата.

-Људи више не могу ништа да стигну и да ураде на селу. Не сију се вртови нити се косе ливаде. Мислили смо да ће се брже стизати новим путем,а сада је ситуација још гора - истакао је Топаловић и додао да је у сазнању да jе Турска дала 70 милиона еура за реконструкциjу пута пута Пљевља - Горажеде, коjем припада и ова дионица.

- То jе поуздана информациjа, Да видимо гдjе су паре. Тада jе био министар Осман Нурковић.Позивамо предсjедника Владе и ресорног министра да обавезно дођу у Пљевља jер се оваj проблем са коjим се суочавам већ четири године мора риjешити - поручио је Топаловић.

image

Гајо Гогић

-Б.Је.

Гогић: Ко је крив нека одговара

Гаjо Гогић, чиjа се кућа налази у мjесту Срданов гроб, непосредно уз пут, казао jе да су мjештани овог села и Готовуше наjугрожениjи.

. Ништа ниjе урађено како треба. Камење се отискуjе па смо приморани да га мичемо да би прошли путем. Ово jе катастрофа. Не можемо ништа да посиjемо. Од прашине не може да се живи. Моjа кућа jе сва испуцала од ваљка и багера. Тражимо да стално дежура цистjерана коjа ће посипати пут водом како се не би подизала прашина. Ако се ништа не буде радило мораћемо нешто радилалниjе предузети не би ли се неко сjетио нас. Позивамо новог министра капиталних инвестициjа да убрза радове. Ко jе крив нека одговара, али се радови мораjу наставити - рекао jе Гогић.

Мјештани кажу да страхују и за безбједност учесника у саобраћају јер, како истичу, вожња на овом правцу је јако ризична.

-Ово није обичан пут, већ се ради регионалном путном правцу који повезује Црну Гору са Републиком Српском. Ко би био одговоран да на овом путном правцу неко страда - питао је Дарио Вранеш.

image

Дарио Вранеш

-Б.Је.

Управа за саобраћаj 7. маjа 2019. потписала jе уговор са предузећем "Црнагорапут" о реконструкциjи дионице пута Пљевља - Крће у дужини од око 19 километара. Према тадашњим обећањима радови су требали да се заврше до краја 2020. године. Вриjедност радова jе око 12,1 милион еура.Досад jе асфалтирано седам километара пута и на том диjелу су завршена сва три слоjа асфалта, а на дужини од два км завршена jе први слоj. Остало jе неасфалтирано jош око седам километара пута.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:52