Protest medicinskih radnika Nikšić / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
27/09/2023 u 14:47 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest zaposlenih OB Nikšić: Ako se nastavi atmosfera linča, smanjićemo proces rada na minimum

Osoblje traži da se puste ljekari, medicinske sestre i tehičari da rade svoj posao i bez dodatnog stresa.

Ispred nikšićke Opšte bolnice održan je protest medicinskog osoblja iz ove bolnice ali i JU Dom zdravlja Nikšić i bolnice u Brezoviku "Dr Jovan Bulajić" koji se okupio povodom reagovanja  na protest koji su juče na istom mjestu organizovali roditelji preminulog novorođenčeta Iskre.

U saopštenju za javnost Stručnog kolegijuma JU Opšta bolnica Nikšić, ispred svih zaposlenih porodici Blagijević upućuju  uz iskreno saosjećanje sa njihovim bolom zbog smrti male Iskre.

- Nakon njene naprasne smrti preduzeli smo sve zakonske i stručne mjere kako bi se ustanovio uzrok ovog tragičnog epiloga i eventualna odgovornost zaposlenih u našoj Ustanovi. S tim u vezi, provedena je interna istraga i uzete izjave od svih zdravstvenih radnika koji su, na bilo koji način, učestvovali u pružanju njege i kasnije racanimaciji, preminule bebe Obaviješteno je Ministarstvo zdravlja koje je provelo dodatnu nezavisnu istragu. Uključena je policija i nadležne sudske institucije, kojima je na uvid data sva dokumentacija za koju su pokazali interesovanje. Naložena je obdukcija, kao najvažnija i najmjerodavnija procedura za utvrđivanje smrti. Provedena je od strane renomiranih ljekara KCCG i rezultati će biti u za to predvidenom roku. U isto vrijeme, svjedoci smo da se nekim portalima i društvenim mrežama krivac unaprijed zna. Presuda je, bez ijednog dokaza, već izrečena, uz stigmatizaciju naše Ustanove i zaposlenih u njoj. Javnost je već upoznata sa okupljanjima u bolničkom krugu, fizičkim nasrtajima na Direktoricu kao i sa neukusnim skandiranjem ispod prozora bolesničkih soba, što je dovelo do uznemirenosti i pogoršanja zdravstvenog stanja najtežih pacijenata na internom odjeljenju - navodi se u obraćanju za javnost.

image

Protest medicinskih radnika Nikšić

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Navode i da su doprinos takvoj atmosferi dali i funkcioneri nekih političkih partija svojim ishitrenim i neodmjerenim izjavama.

- Na kraju, upućujemo apel za strpljenje svim našim sugrađanima i cjelokupnoj Crnogorskoj javnosti. Pokušajmo da ne prejudiciramo rezultat istrage i da tek po njenom okončanju damo svoj sud. U koliko se dokaže da je bilo propusta u liječenju, svako će po zakonu odgovarati u skladu sa stepenom svoje krivice - navode u obraćanju.

Do tada, osoblje traži da se puste ljekari, medicinske sestre i tehičari da rade svoj posao i bez dodatnog stresa.

- Sad na kraju al ne manje važno, ne možemo da se ne zapitamo šta u atmosferi linča i nasilja ispred naše bolnice misle građani našeg grada. Predstavnici sindikata zdravstvenih radnika, ljekarske komore, ministar zdravlja, ministar policije, premijer, predsjednik ove države. Ko snosi odgovornost za jučerašnji dešavanja, ko stoji iza organizacije skupa, ko su mračna udruženja koja koriste tuđu nesreću radi ličnog profita. S obzirom na ozbiljnost posla kojim se bavim usred deficita ljekara atmosfera linča nikome ne ide u korist, posebno stanovnicima našeg grada - navodi medicinsko osoblje.

Oni na kraju kažu da ako im se ne obezbjede uslovi da dostojanstveno obavljaju ovaj težak danonoćni posao biće prinuđeni da proces rada svedu na minimum, a sve u skladu sa zakonom, dok se novonastale okolnosti ne promjene, jer je ovo borba za dostojanstvo svih zdravstvenih radnika ne samo Nikšića nego čitave Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2023 08:39