Протест у Богетићима / - фото: Биљана Брашњо
22/01/2022 u 12:43 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест мјештана пјешивачког краја: „Не“ Рециклажном центру у Стубици

Овај збор није политизован и има само за циљ једну тачку дневног реда, а то је не изградњи Рециклажног центра у Стубици, казао је Момо Контић становник села Повија

У Богетићима је данас одржан протестни скуп мјештана пјешивачког краја који су се успротивили намјери Општине Никшић и ресорног министарства да у тамошњем мјесту Стубица гради Регионални рециклажни центар. Поручили су да неће дозволити реализацију тог пројекта који би им, како су истакли, уништио животну средину.

-Овај збор није политизован и има само за циљ једну тачку дневног реда, а то је не изградњи Рециклажног центра у Стубици, казао је Момо Контић становник села Повија.

image

Момо Контић, село Повија

- фото: Биљана Брашњо

Стубица је око девет километара удаљена од центра Никшића, а мјештани тврде да у непосредној близини изабране локације насељено подручје на којем је стално настањено више стотина породица.

-Моја је кућа удаљена око 200 метара од тога гдје ће да праве тај центар, па са овога мјеста само да кажем неколико ријечи овима који су донијели ту нечасну одлуку. Није Стубица село којег више нема. Стубица је село, јесте да је расељено, али биће село,  постојаће док је Стубичана, док је братства Перовића, Стриковића и Никчевића, истакао је мјештаним Милорад Никчевић.

image

Милорад Никчевић, мјештанин

- фото: Биљана Брашњо

Секретар никшићког Секретаријата за уређење простора и заштиту животне средне Ђорђије Манојловић новинарима је казао да су Општина и ресорно министарство по питању избора локације за Рециклажни центар формирали комисију за оцјену и избор.

image

Ђорђије Манојловић, секретаријат

- фото: Биљана Брашњо

- Ова локација по свим законским критеријумима и према правилима која треба да задовољи будући Рециклажни центар добила највише поена управо из заштите животне средине, 100 посто еколошки је сасвим оправдано. Подземне воде су 300 метара удаљене, удаљеност насеља исто задовољена, инфраструктура такође. Тренутно се у министарству ради документација и биће расписан тендер, биће јавна расправа и драго ми је што су се мјештани укључили да се коначно ријеши вишедеценијски проблем смећа и у Никшићу и у Црној Гори, рекао је Манојловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:50