Delić / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
13/01/2023 u 15:55 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prvi čovjek Plužina za "Dan": Vrijeme je da se testira društvena odgovornost EPCG prema našoj opštini

Veliku štetu je hidroelektrana nanijela Pivi, 70 porodica je bez povratka otišlo, kazao je Delić

Predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić poručio je u razgovoru za „Dan“ da je vrijeme da se testira društvena odgovornost EPCG prema Opštini Plužine.

Kada su u pitanju planovi lokalne uprave, Delić se posebno osvrnuo na projekte koje EPCG treba da realizuje, a koji se od potpisivanja ugovora 2010. godine još uvijek čekaju.

- Prvim ugovorom je definisan niz projekata, koji obuhvataju uređenje gradskog jezgra, određenih saobraćajnica, objekata koji su značajni za turizam i lokalno stanovništvo, korita za pročišćavanje otpadnih voda, nabavka drobiličnog postrojenja kao način da se refundira izgubljeni pijesak. Nažalost, do 2010. godine nije se ništa radilo po tom pitanju. Potom je napravljeno neko redefinisanje tog ugovora iz 1975. godine, pa je ponovo potpisan 2010. godine sa rokom realizacije ovih radova do 2014. godine. Od tada do danas realizovano je samo 30 posto obaveza. To je neodgovorno, posebno kada se uzme u obzir koliko je korist hidroelektrana donijela naselju u svakom smislu - naveo je Delić u razgovoru za naše novine. 

image

Delić

- FOTO: žELJKO ŠAPURIć

Delić je siguran da sve treba da se realizuje do kraja jer bi to bio jedan ozbiljan zamajac u sferi privrede i turizma.

- Oni to treba da urade po ugovoru i već se 10 godina kasni sa tim. Vjerujem da je razlog tome bio i političke prirode, ali sada vjerujemo da više neće biti namjernih opstrukcija i da će se naći način da se razgovara o tome kako bi došli do rješenja. Potrudićemo se da testiramo društvenu odgovornost EPCG prema našoj opštini, da li su oni zaista firma koja propagira to ili su neko ko ne želi zajednici iz koje najviše crpi bilo šta vrati – istakao je Delić.

Prema njegovim riječima, najbitnija stvar je da EPCG krene sa realizacijom svojih obaveza.

- Još prilikom gradnje hidroelektrane i prilikom potapanja Pivskog jezera definisane su određene obaveze koje će EPCG dati i vratiti na neki način i pokušati da niveliše štetu koja je nastala prilikom potapanja ogromne količine zemlje Pive i Pivljana. Jezero je dugo 42 kilometara, pa možete zamisliti koliki je to kanjon bio i koje su to vrijednosti bile i mogućnosti za eksploataciju pijeska i šljunka. Sedamdeset porodica je bez povratka otišlo iz Pive nakon potapanja Pivskog jezera. Tako da je veliku štetu hidroelektrana kao objekat nanijela Pivi ali je na neki način i donijela korist jer u današnje vrijeme vidimo kolika je vrijednost proizvodnje mnogih izvora energije - istakao je Delić.

U razgovoru za "Dan" Delić je naveo da se u toku 2023. godine planiraju brojne aktivnosti koje obuhvataju projekte u okviru infrastrukture i turizma.

- Prvi milion budžeta je predviđen ekonomskim državljanstvom za koji ćemo videti kako će država napraviti koncept realizacije te priče. Dobar dio sredstava opredijeljen je za vodovode i za sportsku halu. Vodovodi su jedan od prioriteta koje planiramo da uradimo. U pitanju su dva vodovoda za dva najnaseljenija dela u Pivi, to su Gorać i Dubljevići i nadamo se da ćemo sa našim i sredstvima države uspjeti da roješimo ta dva goruća problema. I ove godine ćemo ulagati u putnu strukturu uložiti određeni dio sredstava, za asfaltiranje pojedinih putnih pravaca, popravke makadamskih puteva i slično. Ostalo je par krakova za koje se nada da će u narednih četiri do pet godina biti završeni ako bude projekata koje finansira EU, a tiču se Ministarstva poljoprivrede za unapređenje infrastrukture za seoska domaćinstva – istakao je Delić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:59