Рад у „Тиси” / -Милован Нововић
03/11/2021 u 06:19 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рад у Дневном центру "Тиса" тече несметано: Љубав према дјеци руши све препреке

Након неког времена, једноставно се толико вежете за њих, постајете другари, заправо и породица. Оно што је јако важно истаћи јесте да су они као сва друга дјеца, само што захтијевају мало више љубави и пажње, казала је Евица Крговић

Упркос проблемима које доноси пандемија вируса корона, дјеца са сметњама у развоју имају потенцијал да воде животе који их испуњавају и да допринесу социјалној, културној и економској виталности својих заједница. За њих може бити посебно тешко да напредују, али уз подршку стручних радника Дневног центра "Тиса", многи од њих то и успијевају-казала је Евица Крговић, стручна радница у "Тиси".

Бројним сервисима подршке, како истиче, чине све како би дјеца са сметњама у развоју живјела боље и квалитетније.

-Ово је изразито тежак посао, али уједно и диван. То је заправо више од посла, то је хумани позив који од вас захтијева посвећеност и пожртвованост. Након неког времена, једноставно се толико вежете за њих, постајете другари, заправо и породица. Оно што је јако важно истаћи јесте да су они као сва друга дјеца, само што захтијевају мало више љубави и пажње, то је оно што их чини посебним, а ми кроз наш рад настојимо да им уљепшамо свакодневни живот. Иако то зна некада да буде прилично напорно и стресно, на крају дана њихов осмијех лијечи сав умор, отклања све тешкоће и то је оно што нас мотивише да им се опет враћамо. Безбједност дјеце је наш апсолутни приоритет, зато и имамо одређене процедуре. Сви имају различите сметње и потребе, тако да се некада и ми сами изгубимо, не знамо како да одреагујемо, али смо мали и уигран тим, тако да све заједнички успијевамо да пребродимо-каже Крговић.

Нове терапије, редовна обука

У "Тиси" неуморно раде на побољашњу услова за боравак како у инфраструктурном смислу тако и кроз увођење низа нових терапија, што захтијева и едукацију стручних радника.

-Током протеклих година сам прошла низ семинара, похађала сам разне обуке, како бих дјеци и младима пружила што квалитетнију подршку. Недавно су завршени семинари за арт-окупацију и асистивну технологију. Морам истаћи да дјеца посебно воле арт-окупационе терапије, које подразумијевају рад са вуном, свилом и декупаж технику, тако да кроз креативан рад могу да изразе своја осјећања, а тај финални производ им пружа велики осјећај задовољства. Такође, опремили смо и кабинет за асистивну технологију, што је омогућило боље комуницирање са корисницима, а нама олакшало рад, навела је Крговић.

image

Евица Крговић

-Приватна архива

Додајући да свако дијете има другачије потребе, па у "Тиси" раде с њима на основу индивидуалних развојних планова.

-Свако дијете морате упознати, морате знати анамнезу његове болести, ослушкивати потребе, препознати његов потенцијал, како би извукли максимум. Зато се за свако дијете израђује индивидуални развојни план, који има јасне циљеве, па се њиме руководимо у раду. Некада те циљеве није лако достићи, али не одустајемо, јер и најмањи помак нам даје мотивацију да даље радимо -казала је Крговић.

Она је истакла да, нажалост, и даље постоје стереотипи и предрасуде о дјеци и младима са сметњама у развоју.

-Због тога морамо додатно утицати на свијест људи, јер квалитет живота те дјеце зависи од наше пажње и бриге-поручила је Крговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 18:34