У Синдикату не знају тачан број отпуштених радника: Пљевља јуче / -Б.Је.
09/01/2022 u 13:00 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радна мјеста у малој привреди у Пљевљима се гасе, "Европа сад" све даља

За евентуални успјех у примјени програма Владе све заслуге треба приписати његовим творцима, а уколико програм "Европа сад" узрокује губитак макар и једног радног мјеста сматраћемо одговорним његове предлагаче, истиче синдикалац Ратко Пејовић

Програм Владе Црне Горе "Европа сад", којим се гарантује минимална зарада од 450 еура, од почетка године угасио је бројна радна мјеста у малој привреди у Пљевљима. У немогућности да врше исплате зарада у новим износима, власници предузећа, најчешће угоститељских и трговачких, прибјегли су гашењу радних мјеста. Од радника који су остали без посла, а који ипак ишчекују могућност да буду враћени на радно мјеста, сазнајемо да практично не постоји ни један озбиљнији угоститељски објекат да није дошло до отпуштања радника. У мањим трговачким објектима радници су постигли договор са власницима о уплати плате од 450 еура, а да потом радници имају обавезу да газдама на руке врате дио новца. Сазнајемо и да су поједини радници сами предложили власницима такву варијанту, како би сачували радно мјесто. Поједине трговачке радње у Пљевљима од 5. јанура раде само једну смјену, од 7 до 16 часова, како би имали мање запослених.

Из Савеза самосталних синдиката упозоравају да ће за свако угашено радно мјесто сматрати одговорном Владу Црне Горе, која је представила план "Европа сад" као спасоносно рјешење за раднике.

image

Ратко Пејовић

-Б.Је.

– Актуелни програм Владе Црне Горе, "Европа сад" у примјени је од 1. јануара и нуди значајно повећање минималне зараде. Као представници и заступници радника поздравили смо тај план, вјерујући да су они који су га предложили направили подробну анализу његове одрживости.Такође, више пута смо током прошле године указивали на драстично смањење броја запослених у општини Пљевља. За евентуални успјех у примјени програма Владе све заслуге треба приписати његовим творцима. Такође, уколико програм "Европа сад" узрокује губитак макар и једног радног мјеста, сматраћемо одговорним његове предлагаче. У том случају поставља се питање коју ће корист од те одговорности имати радници који су остали без егзистенције, као и привредници којима је угрожено одрживо пословање – каже повјереник Савеза самосталних синдиката за пљеваљску општину Ратко Пејовић. 

Број запослених клизи испод 5.000

У пљеваљској општини 1984. године број запослених кретао се око 14.000. Потом је тај број пао 1987. године на око 12.000, а средином деведесетих и почетком друге деценије овог вијека дошло је до пада броја запослених на око 6.000. Са појавом пандемије корона вируса број запослених у Пљевљима пао је испод пет хиљада. Током прошле године, са повећаним запошљавањем радника на упражњена радна мјеста у Руднику угља и Термоелектрани, број запослених се стабилизовао на око пет хиљада. Са новим отпуштањима радника сасвим је сигурно да ће број запослених опет спасти испод пет хиљада.

Пејовић појашњава да до синдиката стижу узнемиравајући подаци о броју отпуштених радника, али да још увијек немају тачне податке колико је њих од 1. јануара остало без посла.

– У посједу смо информација да многи послодавци већ крећу или планирају отпуштање значајног броја радника, правдајући то немогућношћу исплате минималних зарада у износу од 450 еура. Очекујем да ће се наредних дана више знати, односно да ће се током јануара јасно видјети шта доноси Владин пројекат – поручио је Пејовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:19