Прање тргова и улица / K.M.
15/06/2022 u 06:40 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници херцегновске "Чистоће" раде у три смјене: Нема одмора кад сезона закуца на врата

Још немамо прецизне податке о закупљеним плажама. У априлу и мају уложили смо доста напора у чишћење свих плажа, не само незакупљених. Организовали смо неколико акција чишћења, јер су плаже биле пуне не само комуналног већ и зеленог отпада, казао је Бендераћ

Да запослени у предузећу "Чистоћа" имају више посла него лани, свједочи податак да су за петину веће количине комуналног отпада који превозе на главну градску депонију на Ублима. Милован Бендераћ, директор предузећа, каже да су, што се тиче прикупљања и одвоза комуналног отпада, увелико закорачили у туристичку сезону. У мају је прикупљено 1.650 тона отпада, што је за 22 одсто више него у истом мјесецу прошле године. То је и показатељ да је, у односу на упоредни период, више гостију у Херцег Новом, оцијенио је Бендераћ.

Потписани су уговори са закупцима плажа, док је са Морским добром уговор склопљен још у фебруару.

– Још немамо прецизне податке о закупљеним плажама. У априлу и мају уложили смо доста напора у чишћење свих плажа, не само незакупљених. Организовали смо неколико акција чишћења, јер плаже су биле пуне не само комуналног већ и зеленог отпада, мураве и другог смећа, казао је Бендераћ.

Ангажовали сезонце

Настављена је сарадња са агенцијом из Апатина, која обезбјеђује сезонску радну снагу. Запослени у предузећу "Чистоћа" редовно организују чишћење и прање улица и других јавних површина. У сарадњи са предузећем Водовод и канализација предузели су акцију чишћења и прања свих полуподземних и осталих контејнера, али и јавних површина.

– У складу са програмом рада за туристичку сезону, у сарадњи са ватрогасном јединицом, обаваља се прање тргова, улица, шеталишта, у зони Морског добра и других. Детаљније је рађено на комплетном подручју Топле и Шквера. Према динамици рада, прање обављају двапут недјељно, док трипут седмично перу површине у централној зони, на Шкверу и градским трговима, казао је Бендераћ.

Додаје да су поставили нове клупе, канте за отпатке, али наглашава да је то је само дио улагања. Подсјећа да су у предсезони уградили 20 полуподземних контејнера. На подручју општине досад је постављено 85 полуподземних контејнера, од чега 60 запремине пет кубика, а остали су два и по кубика и мање запремине.

– Због неадекватног одлагања отпада, долази до непријатних мириса из контејенера, због чега се обавља комплетно чишћење, дезинфекција и прање свих контејнерских мјеста, објашњава Бендераћ. Одрадили су поправке на контејнерима од једног кубика и од пет од седам кубика за кабасти отпад. Набавили су 44 нова метална контејнера од једног кубика и два аброл контејнера од 32 кубика, за које је "Чистоћа" издвојила преко 42.000 еура.

Грађани не одлажу отпад на одговарајући начин

– Грађани не одлажу комунални и други отпад на одговарајући начин. Не одвајају суву и мокру фракцију у контејнерима, па су неугодни мириси неминовност коју покушавамо отклонити у сарадњи с Водоводом и кнализацијом, тако што их перемо и дезинфикујемо, објаснио је Бендераћ. Запосленима на пословима чишћења јавних површина и пословима прикупљања и транспорта отпада подијељене су нове униформе прилагођене љетним условима рада. Радно вријеме те категорије запослених такође је прилагођено високим љетним температурама. У предузећу "Чистоћа" у претходном периоду обавили су санационе радове у Рециклажном центру Мељине у циљу боље оперативности и безбједности возила и запослених – истакао је Бендераћ.

У складу с програмом рада за туристичку сезону, обављају редовно прање улица.

– Најпроблематичнија за одржавање је зона Шквера, јер је најфреквентнији дио шеталишта. У том дијелу се налази и већи број дрвећа, међу којима највише магнолија с којих опада лишће и комуналци због тога пет пута дневно чисте јавне површине. Набавићемо усисиваче који ће имати двоструку функцију, у великим кесама се одлаже лишће, што је инвестиција од неколико хиљада еура, навео је Бендераћ.

Купили су и половни камион, који је потребан за одвоз кабастог отпада.

– На територији општине пет камиона обавља одвоз кабастог отпада, који грађани без реда износе на јавне површине. Трудимо се да све то благовремено уклањамо, што и успијевамо захваљујући радницима који су ангажовани на јавним површинама, истакао је Бендераћ. Одвоз комуналног отпада обављају у три смјене. У три часа почиње јутарња смјена, од подне међусмјена, док је послијеподневна смјена од 15 часова. Радници који су ангажовани на чишћењу јавних површина раде у двије смјене према љетњем режиму рада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 07:27