/ Радивоје Бујишић, фото: Б.Је
19/05/2021 u 07:40 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Додатним ангажманом доносе приходе предузећима у Пљевљима: Радници не бирају посао да избјегну стечај

Радници "Гријања" могу видјети како постављају металне ограде за смјештај контејнера, радници "Чистоће" раде на изградњи дјечјих игралишта, а радници "Комуналних услуга" постављају вертикалну саобраћајну сигнализацију.

Да би избјегли увођење стечаја и испунили обавезе из планова реорганизације, након стечаја, локална предузећа изводе додатне послове, како би дошли до већих новчаних прихода. Већином се ти послови финасирају из буџета локалне управе, а приходи су веома значајни. Тако се радници "Гријања" могу видјети како постављају металне ограде за смјештај контејнера, радници "Чистоће" раде на изградњи дјечјих игралишта, а радници "Комуналних услуга" постављају вертикалну саобраћајну сигнализацију.

-Радници обављају и друге послове у граду, који доносе финансијске резултате. Наиме, након одређивања локација у граду од стране надлежних у Општини, радници раде и на изградњи ограђених ниша за смјештај контејнера за смеће, саопштено је медијима из предузећа "Гријање" уз појашњење да је грејна сезона завршена, а да радници имају могућност да изводе друге послове од којих предузеће приходује значајна средства.

image
Радници "Гријања" на терену, фото: Б.Је

Вршилац дужности извршног директора у предузећу "Комуналне услуге" Радивоје Миле Бујишић у изјави за "Дан" казао је да запослени у том предузећу изводе радове на постављању вертикалне саобраћајне сигнализације.

-Од ресорног секретаријата смо добили тај посао, приходујемо значајна средства и на тај начин наши приходи нијесу само од погребних услуга и градске пијаце, већ и од оваквих и сличних послова, казао је Бујишић.

Он је појаснио да тренутно у предузећу ради 25 радника, као и да су због 6 обољелих од вирусакороне привремено запослили 5 лица, који ће радити на тим пословима до повратка стално запослених радника са боловања.

"Комуналне услуге" редовно измирују обавезе

-Што се тиче испуњавања обавеза из репрограма, редовно се измирују обавезе према Пореској управи које се односе на период 2010. – 2014. године, а које укупно износе 4.067,42 еура мјесечно. Исплаћена је и прва од 48 рата које је Привредни суд признао за заостале плате које су ушле у стечајну масу за исплату у првом исплатном реду. Планом реорганизације је предвиђено намирење свих заосталих плата радника кроз 4 једнаке годишње рате, које ће бити измириване сваке године до краја 2024. године, а у 2025. години ће се намирити добављачи који су у трећем исплатном реду. Предузеће је већ исплатило прву рату запосленима који су имали своје обавезе према стечајном дужнику и уплатило 4.444 еура пореза и доприноса на ту зараду. Укупан износ те зараде износи око 9.000 еура, казао је Бујишић.

Бујишић је саопштио да пуна два мјесеца предузеће није имало приходе са пијаце, јер је била затворена због пандемије.

-По изласку из стечаја успјешно се стартовало и сви послови су обављени у складу са програмом рада који је усвојио Привредни суд Црне Горе. Поред редовних активности сахрањивања преминулих грађана, рад се обавља и на изради уређених гробних мјеста – сантрача, наизмјенично и на православном и у дијелу гдје се сахрањују грађани исламске вјероисповијести. На томе ће се и у будућности инсистирати јер се највећи дио прихода остварује од израде уређених гробних мјеста, казао је Бујишић и додао да ће се у наредном периоду радити на кошењу градског гробља Равни.

Бујишић је нагласио да је добра сарадња са локалном управом, али се пожалио на лошију наплату одређених потраживања од грађана.

-Свакодневно се уређује градско гробље Равни. Проблеми постоје око наплате потраживања од породица преминулих грађана за гробна мјеста за око 750 старих гробних мјеста због непознате адресе, промјене мјеста боравка, непостојања наследника, што причињава оптерећење у наплати, па се годишње губи око 14 хиљада еура за закуп гробних мјеста, казао је Бујишић и нагласио да би било добро ријешити и питање снабдијевања гробља водом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:06