/ Фото: Д.Ј.
04/12/2021 u 06:34 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници из Берана питају Милатовића: Хоће ли нам "Европа сад" отворити циглану?

Прије шест година Циглану је за 145.000 еура, купио Беранац Никола Обрадовић, али ни до данашњих дана није ништа урађено

Бивши радници Циглане затражили су јуче од одговорних у Влади Црне Горе да им одговоре да ли имају намјеру да након 13 година од рушења њихове фабрике дају подстицај изградњи погона за производњу опекарских производа у Беранама.

Навели су да је њихову реакцију изазвала недавна посјета Беранама министара економског развоја Јаков Милатовић, када је истакао да је наредна година битна за развој Берана и сјевера Црне Горе, те да овај град у будућем периоду види као мјесто у којем ће се у потпуности промијенити лоша економска слика и из којег млади неће одлазити у мјери у којој су то досад чинили.

-Приликом недавне посјете Беранама министар Милатовић је нагласио да кроз програм "Европа сад", Влада жели да учини, како Беране тако и читаву државу, конкурентнијима и на тај начин да додатно привуку стране инвестиције у реални сектор што би, уз партнерски однос локалне управе и Владе, обезбиједило отварање нових радних мјеста. Ми му сада отворено постављамо питање да ли се у том правцу размишља о поновном отварању фабрике опекарских производа у Беранама, која је срушена прије 13 година, а ми предати социјалном пропадању, или ће Црна Гора и даље наставити да те производе увози са стране. Иначе, познато је да у Беранама има сировине за рад једне озбиљне циглане која би упослила значајан број радника - каже некадашњи предсједник радничког синдиката Веско Радичевић.

Циглану је 2005. године приватизовало предузеће Кател из Подгорице, чији је власник Петар Ђуришић. Он је марта 2008. године одлучио да прекине производњу и хале поруши до темеља, под изговором да ће на истом мјесту направити модерну фабрику и да ће кроз улагање одређених средстава, осавременити производњу, обезбиједити рентабилност пословања и запослити додатну радну снагу.

Држава да направи амбијент за инвеститоре

Радичевић наглашава да Циглана може да се обнови само ако то држава буде хтјела.

-Министар Милатовић недавно је у Беранама истакао да се тражи начин да се инвеститори доведу у наш град и то преко програмска линија у оквиру програма за унапрјеђење конкурентности, који ће обезбиједити нова радна мјеста и пуно већа издвајања за Беране и читави сјеверни регион. Ми сматрамо да ће инвестори радо доћи у Беране, и то конкретно они које занима опекарска производња, само ако им држава направи погодан амбијент за то, онако како су то урадиле неке државе у окружењу. Ако то изостане бојим се да ће и ова прича, као и оне даване претрходних година, остати мртво слово на папиру – истиче Радичевић.

Но, сва његова обећања остала су само мртво слово на папиру, јер и поред посредовања представника Владе и Општине цијела прича се, послије бројних протеста и састанака, завршила увођењем стечаја, када су радници упућени на биро рада.

У међувремену фабричка имовина се седамнаест пута нашла на продаји, да би на последњој лицитацији била нуђена за једанаест пута мању цијену од оне која је утврђена приликом првог надметања.

Прије шест година Циглану је за 145.000 еура, купио Беранац Никола Обрадовић, али ни до данашњих дана није урађено ништа у циљу покретања било какве производње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:55