Радници „Чистоће” на терену / -Б.Је.
11/05/2022 u 07:57 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници пљеваљског предузећа „Чистоћа“ принуђени на протесте и обуставу рада

Остао је дуг од 306.000 еура и никакве блокаде рачуна нијесу биле потребне. Очигледно је да се селективно поступа и да се врши притисак само на одређена предузећа и установе, казао је Ранко Чоловић

Управа прихода и царина наставила је с принудним наплатама дугова по основу пореза и доприноса тако што је блокирала рачун локалном предузећу "Чистоћа" на износ од 306.000 еура. Због тога запослени не могу примити априлску зараду највјероватније прије половине јуна. Истовремено око 160 радника, који брину о чистоћи града, неће примити на вријеме ни мајску зараду коју тренутно зарађују.

-Тачно је да је поново блокиран рачун предузећа и да запослени нијесу примили априлску плату, речено нам је јуче у поменутом предузећу.

Од појединих радника смо сазнали да постоји могућност да се запослени наредних дана окупе испред сједишта Управе прихода и царина у граду како би исказали незадовољство. Радници тврде да имају доказе да се нигдје у Црној Гори не примјењују тако репресивне мјере од стране Управе прихода и царина, а истичу и да је укупан дуг за порезе и доприносе 306.000 еура и да је било могуће отплачивати га у ратама како неби дошло до блокаде рачуна и прекида редовне исплате зарада. О протесту радника "Чистоће" више ће се знати наредних дана, јер су у току консултације и договори.

Блокада за блокадом

Током априла Управа прихода и царина је блокирала рачун локалног предузећа "Чистоћа", како би принудним путем наплатила 109.000 еура. У таквим околностима крајем априла и почетком маја запосленима није исплаћена априлска зарада. Из управе предузећа су прошле недјеље изразили наду да ће плата бити исплаћена ове седмице, али је стигла нова блокада рачуна на износ од 306.000 еура. Рјешење је стигло средином прошле недјеље, а налог за блокаду рачуна је упућен у петак. У понедјељак је Управа прихода повукла новац који је био на рачуну, па су запослени опет остали без априлске зараде.

Из Синдикалне организације "Чистоће" истичу да су протести и обустава рада неизбјежни.

-Уколико се настави с блокадом рачуна, запослени не могу добити плату прије јула. Како би се извршила деблокада, потребно је приходовати још 240.000 еура, каже предсједник поменутог Синдиката Мирослав Гогић и појашњава да је Управа прихода и царина скинула с рачуна већ више од 60.000 еура.

Гогић наводи да је положај радника веома тежак, иако не постоји њихова кривица за дешавања која су довела до блокаде.

-Управа прихода и царина могла је да изврши наплату преосталог дуга кроз неки вид репрограма, казао је Гогић.

Да је ситуација изузетно лоша и да су највећи губитници радници, тврди и Ранко Чоловић, повјереник Синдикалне организације која дјелује у оквиру Савеза самосталних синдиката. И он за главног кривца именује Управу прихода и царина, тврдећи да је "Чистоћа" успјела да се значајно обнови и ојача претходних година. Притом је у прошлој години платила око милион еура дуга према Управи прихода и царина и створени су услови да се дугови по основу пореза и доприноса у потпуности исплате.

-Остао је дуг од 306.000 еура и никакве блокаде рачуна нијесу биле потребне. Очигледно је да се селективно поступа и да се врши притисак само на одређена предузећа и установе, казао је Чоловић и додао да није поштено да радници трпе и да плату приме тек за два до три мјесеца.

У сличној су ситуацији и професори у Средњој стручној школи, јер је рачун те васпитно-образовне установе блокиран на износ од 112.000 еура. Прва принудна наплата је извршена на износ од 56.000 еура, а потом је стигла и друга блокада рачуна.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:10