Поглед на ШИК Лим / -Милован Нововић
20/01/2022 u 06:13 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници ШИК "Лим" траже исплату заосталих дуговања, управа тврди да су исплаћени

Наредно рочиште пред Основним судом у Бијелом Пољу заказано је за 21. март

Осамнаест радника ШИК "Лим" тражи да правосудни органи утврде чињенично стање и да добију оно што су, како истичу, својим радом зарадили. Наиме, они су пресавили табак и тужили фирму за неисплаћене зараде у периоду од 2011. до 2016. године. Помоћ су потражили и у Општинском синдикалном повјереништву.

-Како нијесмо успјели да због повреде права из радног односа постигнемо договор пред Агенцијом за мирно рјешавање спорова, све је дошло до Основног суда у Бијелом Пољу, предмет је код судије Миланке Јокић. Оно што је поражавајуће, по сазнањима од нашег адвоката, ШИК "Лим" није ни суду доставио оно што смо ми тражили. А то је обрачун зарада, које је послодавац сходно Закону о раду дужан достављати сваког мјесеца за који се врши исплата. Такође, није достављена ни "шихтерица" у којој се налазе имена оних који су за то вријеме радили, кажу радници.

Истичу да је ангажован вјештак Илија Бубања који је, према њиховим сазнањима, суду саопштио да није у стању да вјештачи јер ШИК "Лим" није дао документацију која му је потребна.

-И то је доказ да смо ми у праву. Нека му дају папире, па ће се видјети да смо радили. Ту се налази и опис послова који су рађени и имена радника који су радили. И ништа спорно није.То је главни гатерни лист, као и "шихтерица"-кажу радници незадовољни обрачуном зарада.

Подршка од општинског синдиката

Општинско синдикално повјереништво које ради под патронатом Савеза самосталних синдиката Црне Горе подржало је напоре радника да се изборе за своја права.

-Ми подржавамо захтјеве свих запослених, не само у Бијелом Пољу већ у читавој Црној Гори, и стојимо на располагању запосленима за правну и сваку другу помоћ у остваривању њихових права-казао је Миленко Марковић, предсједник Општинског синдиката Бијело Поље.

Надају се да ће уз помоћ суда и вјештака доћи до праве истине. Наредно рочиште заказано је за 21. март.

Управа ШИК "Лим" демантовала је наводе радника тог предузећа да су због повреде права из радног односа покренули спорове.

-Нијесу истинити наводи запослених-тужилаца да је послодавац Шик "ЛИМ" Д.О.О. Бијело Поље повриједио права из радног односа својих запослених, као ни наводи да је послодавац одбијао да достави запосленима и суду обрачуне мјесечних зарада. Да ли су права радника повријеђена или не утврдиће се у поступку пред надлежним судом у Бијелом Пољу, након доношења правоснажне одлуке. Само не желим да помислим да је ово утицај на одлуку-казала је Горица Дубак, један од руководилаца у ШИК "Лим".

Тврди да су радницима платили све што су зарадили.

-Што се тиче документације коју тражи вјештак, јасно сам казала да она не постоји. Како да дамо нешто чега нема? И нијесмо морали ни да је водимо -казала је Дубак.

Додаје да су предузели све што Закон о раду ЦГ и други позитивни прописи налажу.

-Тако смо након покретања поступка од стране запослених пред Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова у складу са законом прихватили и покушали мирно рјешавање, међутим до тога није дошло. За цјелокупни утужени период послодавац посједује обрачунске листе које су потписане од стране запослених. Сходно томе, јасно је да су запосленима достављене обрачунске листе чим су их потписали- истакла је Дубак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 01:15