/ -Фото: Дан
20/11/2021 u 06:34 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници "Симон Војажа": Исплатите нам заостале зараде или ћемо блокирати магистралу

Немамо више времена за чекање, јер су наше породице гладне, поручују они

Радници предузећа за превоз путника "Симон војаж", које се већ неколико мјесеци налази у стечају, затражили су од Владе да допринесе изналажењу рјешења за продају имовине компаније и исплату заосталих потраживања запослених.

Поручили су да ће уколико се убрзо на прави начин не одговори њиховим захтјевима заједнио са својим породицама блокирати магистралу. Навели су да им у датим околности сем тога не преостаје ништа друго, с обзиром да се, како тврде, намјерно одуговлачи рјешавање статуса "Симон војажа".

-Ми више немамо времена за чекање јер су наше породице гладне. Доведени смо до ивице егзистенције због нечије самовоље. Захтијевамо од одговорних у Влади Црне Горе да одговорно сагледају чињенично стање и дају допринос да се кроз проналазак одговорног купца ријеши питање предузећа Симон војаж, а самим тим и наших заосталих зарада и осталих потраживања. Уколико то изостане ми ћемо са својим породицама блокирати магистралу и тамо чекати да се наши захтјеви испуне. Урадићемо то јер све више добијамо утисак да се намјерно одгуговлачи са продајом предузећа и да је понуђена цијена расположиве имовине пренадувана – каже Ненад Радичевић, представник радника .

Прије увођења стечаја радници "Симон војаж", штрајковали су годину дана због неисплаћених зарада. Они истичу да обавезе предузећа према радницима нијесу мале.

-Три године нијесмо примили плате. Доприноси за пензијско и здравствено осигурање нијесу нам уплаћивани. Ту су и неисплаћене дневнице, регреси и што шта друго. Послије свега не можемо дозволити да се неко поиграва са нама – наглашавају радници.

У међувремену одржана је прва лицитација за продају имовине Симон војаж по цијени од 2.300.000 еура, али нико се није јавио. Такође, Дирекција за друмски саобраћај одузела је ових дана лиценцу за рад Аутобуској станици Беране, која је кроз стечајни поступак била дата под закуп компанији "Викторија експрес".

Радници су након овога од стечајног управника Саше Зејака тражили да уложи труд и ауторитет и да да допринос да се они послије три године врате на посао.

-Ми знамо да ова фирма може успјешно да ради. Зато смо се и обратили стечајном управнику тражећи да кроз своје активности помогне да фирма поново оживи, да се ми вратимо на посао, јер за то постоје реалне могућности, а уосталом недопустиво је да у једниом граду као што је Беране не ради Аутобуска станица– навели су радници.

Сувласник "Симон војажа" и предсједник Скупштине општине Петњица Мехмед Адровић и даље твди да у ову компанију није требало уводити стечај и да он има рјешење како да се новонастали проблеми превазиђу.

image

Адровић

-Фото: Дан

-Фирма је могла и даље да ради, али неки радници су сматрали да треба да се уведе стечај. Нијесу хтјели да сачекају да прође криза и да се ствари консолидују. Но, послије свега сигуран сам да ова фирма може успјешно да ради. Потребно је да се, уз помоћ државе и партнера направи план изласка из кризе који ја имам и који сам спрема да понудим. Треба окончати стечај и уз одређена улагања,уз нешто мањи обим послова у односу на ранији период, фирму подићи на здраве ноге – наглашава Адровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:07