Бивши радници траже исплату потраживања / -M.K.
03/11/2021 u 07:57 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радници Солане не могу да наплате потраживања

Поред овог земљишта коjе jе требало да послужи као средство наплате потраживања након евентуалне продаjе, радници данас моле да им се удиjели милостиња, казао је Гачевић

Представник мањинских акционара Солане Владан Гачевић саопштио jе да радници тог предузећа треба да се изборе за своjа права, али с другим представницима коjи ће радити у њихову корист. У реаговању на недавни протест бивших радника тог предузећа у стечаjу, коjи су се окупили тражећи исплату дуговања и повезивање радног стажа, Гачевић jе навео да акционари Солане АД Улцињ већ годинама упозораваjу на проблематику тог предузећа, а то jе питање власништва над 15 милиона квадрата земљишта на коjем се налази Солана.

-Када смо ми као акционари купили акциjе од државе, од државних фондова на берзи jавно и транспарентно, jасно jе да су у имовину тj. у акциjски капитал ушли опрема, обjекти као и сада спорно земљиште. Дуго година су претходне владе, тачниjе Савjет за приватизациjу, одлагале доношење одлуке тj. признавање власништва над земљиштем по члану 419 Закона о своjинско -правним односима, а за коjе jе неспорно плаћена тржишна накнада, што jе jедан од круциjалних услова за претварање права коришћења у право своjине. Ипак, након дужег чекања, садашња Влада Црне Горе, тачниjе њено тиjело Савjет за приватизациjу и капиталне проjекте дониjело jе одлуку коjом се уз пуно контрадикторности у складу са горе поменутим чланом 419 тврди да jе земљиште Солане државно. Узимаjући ову премису као чињеницу, то значи да jе држава претходно на берзи продавала акциjе Солане без покрића у имовини и тиме се одлучила за судски спор и ризик од плаћанња велике одштете. Осим акционара, сматрамо да су и радници оштећени. Оно што нас зачуђуjе jесте да њихов представник господин Митровић подржава одузимање земљишта Солани од стране државе без накнаде, а знамо да jе то земљиште ушло у стечаjну масу чиjом продаjом треба измирити све повjериоце, на првом мjесту раднике, навео jе Гачевић.

Стечаjна управа противправно издаjе земљиште

-Обавиjестио бих раднике да, и поред одлуке Савjета за приватизациjу да jе Соланино земљиште државно, та одлука jош ниjе спроведена до краjа, jер jе судски процес у току и земљиштем и даље управља стечаjна управа. Уколико радници желе да остваре своjа потраживања, потребно jе да се информишу и евентуално покрену законске процедуре, због чега противправно стечаjна управа годинама издаjе земљиште Солане за свега 2.500 еура мjесечно, док jе процjена да би то било 750.000 еура годишње, од чега би се и они почели наплаћивати, навео jе Гачевић.

Гачевић сматра да одлуком Савjета за приватизациjу радници остаjу без земљишта као и без наде да ће уопште наплатити своjа потраживања.

-Поред овог земљишта коjе jе требало да послужи као средство наплате потраживања након евентуалне продаjе, радници данас моле да им се удиjели милостиња. Да ли jе у питању обмана или незнање господина Митровића, нека остали радници и повjериоци сами проциjене? Основано сумњам да jе подлегао под утицаj неких невладиних и других организациjа, како би оне могле бесплатно да користе поменуто земљиште у рекреативне али и економске сврхе. Овим путем савjетуjемо раднике и повjериоце Солане АД да се више информишу и да нађу правног заступника, коjи ће их ваљано заступати и радити у њихову корист, поручио jе Гачевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:26