Андро Радуловић, директор Поморског музеја у Котору / -Б.М.
06/09/2021 u 06:33 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Пажњу посјетилаца плијене бродови, ватрено и хладно оружје

До данас је укупан број пописаних и обрађених предмета у музеју 5.058. Тај број се мијења, расте како музеј добија донације и врши откупе предмета, казао је Андро Радуловић

Поморски музеј Црне Горе у Котору од почетка године до краја августа обишло је 6.000 туриста, знатно више него лани када их је, због пандемије вируса корона, било свега 1.560, док је током 2019. године забиљежено чак 49.700 посјетилаца.

Директор установе Андро Радуловић наводи и да су ове сезоне половина посјетилаца били странци, а остало домаћи гости. Највише пажње привлаче им модели бродова, ватрено и хладно оружје, док је кормило на другом спрату мјесто гдје се најчешће фотографишу. Просторије у музеју су углавном тематски подијељене, а најупечатљивије одјељење је оно у којем се налази збирка оружја које датира од 17. до краја 19. вијека.

image

Туристи у музеју

-Б.М.

– До данас је укупан број пописаних и обрађених предмета у музеју 5.058. Тај број се мијења, расте како музеј добија донације и врши откупе предмета. Током пандемијске 2020. године путем донација добијено је 26 предмета, а 7 је откупљено. Што се тиче њихове вриједности, издвајају се умјетничке слике и комади оружја који су уникатни и непроцјењиви, изјавио је Радуловић у разговору за "Дан".

Иако са скромнијим средствима, планирани пројекти за 2021. годину се, каже, успјешно реализују, па је досад одржано десет догађаја – изложби, предавања, промоција.

Зграда покривена са 45 камера

Палата Гргурина, у којој је музеј смјештен, с помоћном зградом има скоро 2.000 м2. У циљу обезбјеђења од провала и крађа током 2020. године инсталирани су нови видео-надзор и систем против провале.

– Просторије су покривене са 45 камера и сензора, тиме смо добили најсавременији начин заштите од провале. Ове системе прати и нови систем заштите од пожара који је подједнако важан за сигурност зграде и предмета. Овлашћена фирма врши надзор наведене опреме, прецизира Радуловић. Казао је да је након реновирања и поновног отварања музеја 80-их година дошло до нестанка музејских предмета – два џефердара и једног револвера колт, што је констатовано ревизијом грађе.

– До краја године нас очекују још неки пројекти чија је реализација извјесна. Дакле, након 2020. године у којој је било немогуће реализовање свих програмских активности, а која је искоришћена за инвестициона улагања, ова година је већим дијелом вратила ствари у нормалу и омогућила повратак публике у институције културе. Током 2019. и 2020. године у згради Поморског музеја извршена су велика инвестициона улагања од преко 100.000 еура. Планом за ову годину нисмо се усудили да планирамо даље велике захвате због отежане економске ситуације изазване пандемијом. Стога смо ове године планирали и углавном реализовали мања улагања у одржавање зграде музеја и покретне имовине. Редовно вршимо кречење просторија, поправку и фарбање столарије, одржавање расвјете и расхладних уређаја. На крају ове туристичке сезоне слиједе санација дијела кровног покривача и поправка олука, најављује он.

Поморски музеј, додаје, један је од првих музеја који је увео издавање фискалних рачуна прије скоро 5 година, умјесто карти на цијепање.

– Сходно новим правилима фискализације ове године, у законском року смо набавили нову касу. Ове године радно вријеме музеја је од 8 до 18 часова, с тим да се за све најављене групне посјете музеј отвара и мимо радног времена, казао је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:40